• Helsiken! Det e' fullt av folk! Simco Resulpu (12) står med svette hender og ser på forsamlingen i gymsalen. Månedens «Fritt show» på Paradis skole skal snart begynne.

Storfriminutt. Hele skolen kribler. Simco Resulpu (12) skal snart spille trommer og trikse med frisbee. Nå står han i garderoben og fikler med det blå sendebrettet mens han ser nervøst ut døren til gymsalen. Fullt, ja. Veldig fullt.

Bort med beskjedenheten

På Paradis skole har de hatt Fritt show i to år. En fredag i måneden får elevene opptre for hverandre. Setter seg opp på lister og underholder med alt fra blokkfløytespill til breakdance. Tiltaket er for lengst blitt en suksess. Kreativiteten bobler nesten over.

— Skal jeg ha hatt på? Nei, forresten, det blir så varmt, konkluderer Bodil Erdal. Hun skal være gammel dame i en sketsj. Venninnen Clementine Isager er gammel mann.

— Vi skal synge den der «kan du huske den gang da de døve stod og sang og de fingerløse spilte på klaver-ver-ver», forklarer Bodil. De bare husket på sangen, og fant ut at de kunne bruke den på Fritt show.

— Jeg skal liksom dø midt inni. Jeg har øvd mye hjemme på det jeg skal si, for jeg sier alltid feil, ler Clementine og pakker seg inn i den gråbrune frakken.

— Jeg skal si «kan du følge meg til graven når jeg dør-dør-dør», men sier alltid trikken istedenfor.

Øver på fritiden br/> På tide å begynne. Halvtimen er knapp. Elevrådsformannen kremter i mikrofonen og annonserer førstemann ut. Publikum wøyer og buer om en annen.

Simco får trampeklapp for trommesoloen sin. Siden går det slag i slag med sjarmerende sketsjer, stilig dans og entusiastiske elever.

Det vanker premier også, i form av snop. Førstepremien går til Thor Aleksander Jenssen for knalltøff breakdance, men alle er i grunnen vinnere. Det vanker snop til samtlige deltakere.

— Jeg var litt nervøs, meddeler en av jentene i klasse 6B. Hun danset sammen med nesten hele klassen, og dansen har de lært av Patrick De souza Tuntland (11).

— Det er brasiliansk dans, forklarer Patrick. Vi øvet hjemme hos meg, og så har vi øvet i gymsalen en gang, forklarer Patrick, som har vært i Brasil flere ganger.

Fritt show er over for denne gang. Det gikk strålende, og gymsalen er i ferd med å tømmes for barn som maser i munnen på hverandre. Nå er det bare å sette seg opp på listen for neste måned.

BRASILIANSK DANS: Fritt show er blitt et kjempepopulært tiltak på Paradis skole. En gang i måneden får elevene gymsalen til disposisjon i storfriminuttet, slik at de kan fremføre det de vil for hverandre. Her er 6B, med Patrick De souza Tuntland i spissen, i sving med brasiliansk dans.
FOTO: TOR HØVIK