— Kreativiteten blomstrer. Elevene imponerer og har en skaperglede vi kan misunne dem, sier fylkeskoordinator Synnøve Myhre ved Distriktsaktiv høgskole i Kvinnherad til Bergens Tidende.

Suksess

Høgskolens opplegg har på kort tid blitt en suksess. Mens 65 elevbedrifter var opprettet i grunnskolen og videregående skole i 1998, er tallet mer enn firedoblet på tre år. I fremtiden skal samtlige elever få tilbud om å drive firma i skoletiden.

— Vi synes det er gøy å lage ting vi kan selge. Det er fint å tjene penger og moro å skape noe, sier elevene Sverre Kvamme, Sindre Jensen, Ole Andreas Kolaas, Anette M. Toftum, Maiken Aurora Borge, Karina L. A. Orrego, Lene R. Sandal, Betina Melé Haveland Persbraaten, Heidi Storhaug Hareide og Merete Seim i klasse 7 B ved Skranevatnet skole i Bergen.

Jentene lager dørskilt, troll av stein og annet naturmateriale, mens guttene skal drive diskotek på skolen. De har slitt i motbakke fordi de først måtte leie lokale og søke om lån til innkjøp.

Mens nyskapningen først og fremst har skjedd ved skoler i distriktet, har Bergen vært treg med å komme i gang. Synnøve Myhre refser byen. Bare ti av 280 elevbedrifter ligger i Bergen.

1600 i elevbedrift

Totalt 1600 elever deltar i en eller annen elevbedrift i Hordaland. Veksten har utrolig nok først og fremst skjedd blant de yngste, i grunnskolen. Nå er satsingen i videregående skole skilt ut som et eget selskap, Ungt Entreprenørskap Hordaland. 200 elever med mer enn ti bedrifter er alt knyttet til.

— Vi inspirerer unge til nyskapning og gir dem tro på seg selv, sier Inge Grete Strømme, daglig leder i Ungt Entreprenørskap i Hordaland. Denne uken har hun utfordret ytterligere 230 ungdommer til nyskapning.