Lange, slanke, elegante. En kniv, en gaffel og en krabbegaffel. Et komplett fiskebestikk. I sølv. Håndlaget av gullsmed Thorkild Schleisner-Meyer, i hans verksted på Nordnes.

Den tynneste redskapen likner mest på et kirurgisk instrument.

-Krabbegaffelen er grundig utprøvd. Og den fungerer, forsikrer gullsmeden, som fryder seg over å kunne vise folk at det faktisk finnes bestikk som er annerledes. Fredag åpner han utstilling hos Tit Art & Design i Teatergaten.

— Det trengs ikke tolv av hver av disse. Har du bestikk til to, kan du dekke et vakkert bord, lage vakker mat og invitere til en erotisk aften, sier dansken.

— Og så hadde det vært vanvittig morsomt om bestikket mitt også ble produsert i stål, så kunne folk blande sølv og stål etter behag, sier han.

Han var så redd for at alt skulle bli ødelagt av Rema 1000-samfunnet sin billigsvøpe. Nå priser han seg lykkelig over at vinden har snudd, at interessen for det vakre øker, at det er blitt større rom for alternativene og for kvaliteten.

Den tidligere produktsjefen ved David Andersen i Oslo, er ferdig med gullsmedbutikkene. Der er det kjedene og importvarene som råder. Thorkild Schleisner-Meyer synes bestikket, sølvsmykkene og diamantringene han lager hører mer naturlig hjemme blant møblene hos Tit.

Samtidig røper han en gammel drøm: Å gjøre Vektertorget om til et stort designhus, med verksted og butikker for alle typer design. Men foreløpig utfolder han seg altså hjemme i verkstedet, i Teatergaten og på Hordaland Kunstsenter på Klosteret - der han samarbeider med to andre kunstnere om et kjøkkenprosjekt. Thorkild Schleisner-Meyer lager kjøkkenredskaper. Han har bestemt seg for å lage noe nytt hver fjortende dag, det neste halve året. Alt havner sannsynligvis på utstillingen.

Men så var det prisen på sølvbestikket?

— Det kommer an på bestillingen. Selvsagt er det dyrere enn fabrikkprodusert sølvbestikk, men billigere enn for eksempel mange fluestenger. Det pleier jeg å minne menn om som synes sølvvarene mine er dyre, sier gullsmeden.

LEKER MED SØLV: Gullsmed Thorkild Schleisner-Meyer elsker det elegante og enkle. Han leker med sølv og med diamanter og han synes bergenserne er altfor lite flinke til å lufte briljantene sine. <br/> FOTO: BJØRN ERIK LARSEN