— Erfarne togfolk sier de aldri har opplevd maken til vær på Bergensbanen. Det er helt ekstremt, sukker informasjonssjef Harry Korslund i Jernbaneverket.

Snøraset mellom Myrdal og Mjølfjell lørdag kveld, sørget mandag for trafikkaos tredje dagen på rad. Jernbaneverkets folk satte alle kluter til for å få strømmen tilbake på strekningen. Uten å lykkes før langt på natt.

— Temperaturer ned mot null kombinert med veldig mye nedbør gjør ryddejobben svært vanskelig. Snøen er helt kompakt. Nesten som betong, sier Korslund.

Dagtoget som skulle vært i hovedstaden klokken 14.30, tøffet ikke inn til Oslo S før ved 17.30-tiden. Ingen av de andre togene på Bergensbanen var heller i rute.

— Vi frakter folk med diesellokomotiv eller buss forbi rasstedet. Når passasjerene må bytte transportmiddel, kommer vi naturlig nok på etterskudd Men slik er det ý været kan ikke vi gjøre noe med. Det tror jeg de fleste skjønner, sier vakthavende informasjonssjef Preben Colstrup i NSB.

Sent mandag kveld håpet både NSB og Jernbaneverket å få sendt nattogene over fjellet på normalt vis.

— Men jeg kan jo ikke love noe. Slik været er nå om dagen, kan alt skje. Bergensbanen er svært utsatt for ras, men meldingene for de neste dagene er bedre enn de har vært på en stund, forklarer Harry Korslund.

Det gufne været gjør at bilen ikke er noe godt alternativ for dem som skal over fjellet. I går var Hardangervidda, Vikafjellet og flere andre veistrekninger stengt på grunn av ras og sørgelige føreforhold.

ÅPNES: Når Bergensbanen åpner for normal trafikk, kan du også ta Signatur-toget.