JAN STEDJE

— Jeg la meg til slutt i fosterstilling for å beskytte hodet og pacemakeren på hjertet mot nye slag og spark, sa Austbø i retten.

På aktors spørsmål om han fryktet for livet denne kvelden i Aurland, svarte Austbø ja.

Bilen som Austbø var passasjer i, ble stoppet av en gjeng ungdommer fra Aurland i 23.30-tiden lørdag 22. juli i fjor.

På tiltalebenken sitter en 17 år gammel gutt fra bygda. Han var da 16 år. I retten i dag svarte han nei på alle tiltalepunktene, blant annet om vold mot Austbø og 81-årige Oddny Solveig Vikesland Johansen. 17-åringen innrømmet å ha drukket sprit tidligere på kvelden, og sa i retten at han husket svært lite fra denne lørdagskvelden ved Åtnes i Aurland.

-Vi kom kjørende fra Flåm mot Aurlandsvangen og ble fullstendig stoppet, kunne ikke kjøre. Jeg gikk ut og ba ungdommene være så snill å flytte seg, og fortalte at vi hadde en liten gutt på 4 1/2 år i bilen sa Austbø (Austbøs sønn red. anm.)..

— Jeg ble slått i hodet, i ryggen, overalt. Hjertet mitt banket, jeg var livredd, sa den tidligere Brann-stjernen.

— Fryktet du for livet ditt spurte aktor?

— Ja, sa Austbø

Også den 81 år gamle Oddny Solveig Vikesland Johansen gikk ut av bilen, for å forsøke å roe guttene som stengte veien.Hun sa til retten: - Jeg kjente et hardt slag, trolig en knyttneve, mellom skulderbladene og falt. Jeg så ikke hvem som slo meg bakfra. Liggende på asfalten skjønte jeg at håndleddet var brukket. Jeg hadde store smerter. Jeg så bein som «sto opp» i håndleddet, sa Vikesland Johansen som også pådro seg brudd i bekkenet.