1. oktober er Franciscusdagen til minne om den hellige Frans av Assisi som døde denne dagen i 1226. Siden 1929 har 4. oktober også vært den internasjonale Dyrenes dag — nettopp på grunn av denne Frans som var den første virkelig store dyrevennen vi vet om.

Av Bjørg Eriksen, Bergen

Han så helheten i skaperverket og forsto at mennesker, dyr og planter hører sammen og er avhengige av hverandre, og at vi mennesker i kraft av vår intelligens har fått forvalteransvar for det hele.

Men hvordan står det til i dag, 775 år etter Frans' død? Er vi oss dette ansvar bevisst? Hvordan er vårt forhold til medskapninger? Visst fryder vi oss over fuglesangen i skog og mark, og det blir stadig flere kjæledyr i norske hjem. Men hva med alle de andre dyrene som står til vår «tjeneste»? Ofrer vi dem en tanke?

Du starter dagen med å gå på badet og stelle deg. Tenker du på at mange av produktene du bruker, sannsynligvis er testet ut på dyr? Tusenvis av dyr plages og ofres for at produsenter av kosmetikk, sjampo, deodoranter og liknende skal finne frem til stoffer som ikke irriterer menneskers hud, øyne osv.

Så setter du deg til frokostbordet — kanskje for å nyte ditt frokostegg. Var du bevisst da du kjøpte eggene, eller tok du bare dem som sto rett fremfor nesen din på supermarkedet? (Kanskje var de også på tilbud). Tenker du på de forkrøplete hønene som sitter på nettingbunn og verper disse eggene? Hver høne har en plass som er mindre enn et A4-ark og har ingen mulighet til å bevege føtter eller vinger. Burhønene ser heller aldri dagslys.

Er det en kald dag, ifører du deg kanskje pels når du skal ut. Tenker du noen gang på skinnets opprinnelige eiere? Pelsdyrene lever sitt korte liv i trange bur - stikk i strid med sine naturlige instinkter. Detter gjør ofte dyrene så mentalt forstyrret at de gnager på egne lemmer og dreper sitt eget avkom. Stammer pelsen din fra viltlevende dyr, er disse høyst sannsynlig fanget i «torturredskaper» som feller, sakser og snarer.

Etter en strevsom dag ser du kanskje frem til en kjøttmiddag. Tenker du på hvilken tilværelse disse såkalte produksjonsdyrene har hatt? Vet du at de fleste av dem ikke har vært lenger ute i friluft enn tiden det tok å gå fra driftsbygningen til slakteribilen? Resten av livet har de tilbrakt i binge eller bås - ofte uten mulighet til å kunne snu seg. Og vet du forresten at hanngriser blir kastrert uten bedøvelse?

En vår- eller sommerettermiddag tar du kanskje barn eller barnebarn med og går på sirkus - sannsynligvis for at de skal få se elefanter og andre eksotiske dyr. Men tenker du på at disse dyrene er skapt til et liv i frihet, sammen med artsfrender under helt andre himmelstrøk? Sirkusdyrenes liv veksler mellom stillestående opphold i trange, mørke vogner og utførelse av meningsløse «kunststykker» i manesjen. Gjennom smertefull dressur er dyrene tvunget til underkastelse for å underholde mennesker.

Dette er bare noen få eksempler på utnyttelse og misbruk av dyr. Det finnes utallige andre. Måtte 4. oktober bli en dag for ettertanke!