Norsk Huskattforening mener at det er uakseptabelt og drepe sitt kjæledyr eller forlate det uten tilsyn fordi eieren skal på et par ukers ferie. Så lite skal ikke et trofast familemedlem som gir deg mye glede og er avhengig av deg verdsettes.

Det kan ikke være riktig at samfunnet skal akseptere at folk prioriterer ferie foran sine kjæledyrs liv. Samfunnet bør tvert imot gi klar melding om at det er en selvfølge at dyrets liv skal komme først. Dyret burde ha en selvstendig rett til å leve. Folk skal finne ansvarlige løsninger for ferien, og dersom de ikke klarer dette får de bli hjemme.

Når det gjelder katter, må katteeieren planlegge ferien i god tid fordi en katt kan ikke etterlates uten pålitelig tilsyn. Fordi det er forbundet med stor fare å ta katten med seg i ferien, er det best for katten å få være hjemme i sine kjente omgivelser. Da må katten ha daglig tilsyn av gode venner/naboer som må mate den inne samt holde den mest mulig inne, slik at den ikke legger ut på leting etter sine eiere. Går ikke dette kan den plasseres hos venner. Da må den må holdes inne under hele passeperioden og dører og vinduer må holdes lukket der katten er.

Et annet alternativ er å anbringe katten på kattepensjonat. Da må den være vaksinert på forhånd og helst kastrert dersom katten er kjønnsmoden.

Fordi katter trives best med det de er vandt til, er det å ta katten med seg på ferieturen siste løsning dersom ovennevnte løsninger ikke er mulige. Er det trygt å ha katten med seg på reisen og til det stedet man reiser til, må den være forsvarlig plassert under transporten i et transportbur for katt og ha tilgang til vann og mat inne i buret. Pass på at transportburet ikke står i solen. Katten må holdes inne i 14 dager etter ankomst på det nye stedet. Det betyr at den skal holdes inne under hele ferieoppholdet dersom ferietiden er 14 dager.

I ferietiden er det viktig å iføre katten et elastisk halsbånd påført telefonnummeret til kattens eier. Men den beste forsikring mot at din katt ikke kommer på avveie, er å øremerke den.

Dersom ovennevnte råd blir fulgt, vil både katten og kattens eier være lykkelig gjenforenet etter ferien.

Bodil Eikeset, leder Norsk Huskattforening