Avdødes mor kom med denne opplysningen da hun forklarte seg i Bergen byrett torsdag. Den tiltalte 27-åringen risikerer ti års sikring for det grufulle knivdrapet. En judisiell observasjon har slått fast at han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

— Min datter ringte meg dagen før drapet skjedde. De to hadde hatt en kjempekrangel, og hun sa at hun ville flytte hjem, forklarte den 42 år gamle moren i retten.

Like etter skal datteren ha roet seg ned, og sagt at alt skulle ordne seg.

Engstet seg ikke for datter

Kvelden etter oppsøkte 27-åringens far kvinnens familie. Han hadde skjønt at noe var forferdelig galt fatt, og ville diskutere sønnens tilstand.

— Vi var alle mest redd for at tiltalte kunne skade seg selv, forklarte den dreptes mor.

— Var du redd for at han kunne skade din datter? spurte aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

— Nei, aldri.

Mens samboerparets familie satt samlet, ringte den 20 år gamle kvinnen.

— Hun var gråt og var opprørt. Tiltalte hadde sagt at han håpet hun ville ta livet av seg, forklarte den dreptes bror.

Ba sønnen søke hjelp

Familien bestemte seg for å hente kvinnen, samt å tilkalle legehjelp. Men de kom for sent. Da kvinnens bror og tiltaltes far kom inn i samboerparets leilighet i Ture Nermans vei, var 27-åringen borte. På gulvet lå samboeren død.

Tiltalte ble pågrepet en halvtime senere ved Sælen skole.

I tiden før drapet gjorde 27-åringens far store anstrengelser for å få sønnen til å søke profesjonell hjelp, de fleste forgjeves.

— Problemene hans begynte i november etter en kveld på byen. Han fortalte at han stod på en dødsliste, og at det var noen som var ute etter ham, sa faren til byretten.

Kan bli fri mann

Tiltalte har vært innlagt på Sandviken sykehus siden april. Tiltaltes 59-årige far mener nå at sønnen er så frisk at han bør få leve som en fri mann

— Min sønn er mye friskere nå enn for halvannet år siden, og han har akseptert at han trolig må bruke medisiner resten av livet, hevdet han i byretten.

Tiltaltes forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, vil gå inn for full frifinnelse for 27-åringen i sin prosedyre, mens aktor trolig vil legge ned påstand om ti års sikring.