Av Dag Idar Tryggestad

Den 61 år gamle bergenseren ble prøveløslatt i mars i fjor. Da hadde han sonet to tredjedeler av straffen på 18 års fengsel. Et vilkår for løslatelsen var at han ukentlig deltok i et opplegg i regi av Hordaland Friomsorgskontor. Et opplegg han fulgte.

Under en av de ukentlige samtalene i september skal bergenseren ha kommet med så alvorlige uttalelser at han senere ble pågrepet og fengslet.

— Vi mener det er fare for at han vil gjøre alvor av sine trusler, og at han kan gjenta de handlinger han er dømt for, uttalte politijuristen da mannen ble fremstilt for varetektsfengsling i oktober i fjor.

Satt i varetekt

61-åringen ble fengslet, siktet for alvorlige trusler. Like før jul ble han derimot løslatt. Siktelsen om trusler falt bort. Mannen er nå i stedet tiltalt for å ha kommet med uttalelser som kunne virke skremmende og plagsomme på medarbeideren i friomsorgen.

Mannen skal ha uttalt:

«Jeg har ingenting å tape, hvis ikke dere eller de får meg inn, klarer jeg det selv, jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre».

Den ansatte som fikk servert uttalelsen, visste hva 61-åringen var dømt for. Derfor opplevde vedkommende situasjonen som svært ubehagelig, og fant den så alvorlig at samtalen ble avsluttet.

61-åringen skal ha vært frustrert over ikke å få hjelp til en ny bolig.

— Det er hans forhistorie som gjør at saken skal føres av Statsadvokaten, sier aktor i saken, Eirik Stolt-Nielsen.

Han vil ikke gi ytterligere kommentarer, utover at det er en helhetsvurdering som gjør at 61-åringen ikke er tiltalt for drapstrusler, slik siktelsen opprinnelig var.

Lokket i dødsfelle

Av drapsdommen fra Gulating lagmannsrett går det frem at mannen kalt og rolig planla drapet på politimannen, og at heltemodig innsats fra en politikollega avverget at flere personer ble drept.

Bergenseren skal den gang ha blitt svært sint på politiet, etter at de hadde kommet hjem til han mens han lå og sov. Bakgrunnen for besøket var at politiet hadde mottatt meldinger fra naboer, som mente noe kunne være galt.

Senere i uken ringte bergenseren gjentatte ganger til politiet, og ville ha dem ut til seg for å få en avklaring på det som hadde skjedd. Til slutt ble to patruljer sendt til adressen. Der sto bergenseren klar med sin hagle, og henrettet første tjenestemann som kom på døren.

I lagmannsretten kom man til at mannen har varige svekkede sjelsevner og at det var fare for at han kunne begå nye straffbare handlinger. Dog mente retten at faren ikke var så stor at sikring burde idømmes. Et viktig poeng for retten var at mannen ville være over 60 år ved prøveløslatelsen. Nå er 61-åringen tiltalt på nytt.

Mannens forsvarer, advokat Stein Erik Ottesen, var i går ikke tilgjengelig for kommentar.