• Dørum kan ikke nøye seg med å vurdere å ta kontakt med justisministeren i Mexico. Han må gjøre det, sier Laila Osmo. I går var kidnappingen av gutten hennes tema i Stortinget.

Over tre år er gått siden barnefaren dro fra Bergen til Mexico med parets da tre år gamle sønn. Siden har Laila Osmo brukt over 400.000 kroner på advokater og privatetterforskere, uten å få gutten tilbake til Norge.

Tre ganger på disse årene har hun vært i Mexico. Gutten har hun sett en gang.

I går tok Frps Per Sandberg opp Osmo-saken i Stortingets spørretime. Sandberg viste til at en kidnapping til Mexico i utgangspunktet skulle være enkel å løse, siden både Norge og Mexico har undertegnet Haag-konvensjonen.

Siden 1995 har Justisdepartementet håndtert 275 bortføringssaker til Haag-land, påpekte justisminister Odd Einar Dørum i sitt svar. Bare tre er uløste. En av disse er Osmos sak.

Men ifølge Dørum har departementet tatt kidnappingen på alvor: — Justisdepartementet har som sentralmyndighet vært meget aktiv og pågående overfor meksikanske myndigheter, sa Dørum og la til at han vurderer å ta kontakt med sin meksikanske kollega, dersom ikke saken snart løser seg.

— Det bør og må Dørum gjøre, sier Osmo i en kommentar etter spørretimen.

Gårsdagens runde i Stortinget har fått Osmo til å fatte håp om fortgang i saken. Dessuten merket hun seg med interesse at Dørum gikk langt i å love at foreldre som utsettes for barnekidnapping også kan få dekket utgifter til privatetterforskere.

Stortingsrepresentant Per Sandberg mener norske myndigheter opptrer for svakt.

— Der det er mulig burde vi presset med bistandsmidler. Hvis ikke Osmos sak er løst om kort tid, bør vi sette søkelyset på den i FN. En tøff håndtering av denne saken kan virke som skrekk og eksempel for andre myndigheter som beskytter kidnappere, sier Per Sandberg.

TRE ÅR SIDEN: Laila Osmo har ikke sett sin nå seks år gamle sønn siden faren tok ham med seg til Mexico for tre år siden. <p/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND