I dag sitter Else Herfindal med gips fra tærne og opp til låret. Datteren Wenche Herfindal er sjokkert over behandlingen moren har fått ved Ladegården sykehjem.

— Da vi kom på akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus fikk de nesten sjokk da de så føttene til min mor. Hun ble gipset med en gang, forteller datteren.

— Jeg synes det er helt forferdelig det som har skjedd. Det er mishandling å la henne sitte slik i en rullestol med store smerter i over en måned.

Tannverk i beina

Det var 31. juli at 71-åringen, som lider av benskjørhet, skulle løftes fra sengen og over i rullestol.

— Jeg fikk rullestolen over meg og satte foten fast. Jeg fikk store smerter og fryktet at ankelen var brukket. Legen mente det bare var en forstuing, forklarer Else Herfindal.

Etter uhellet var venstre fot skjev og hoven. Herfindal ble medisinert med tre Paralgin forte for dagen.

— Jeg ble ganske sløv og husket til slutt ikke telefonnummeret til datteren min. Smertene var som tannverk i beina. Det var vondt når noen tok i meg.

Det andre uhellet skjedde 30. august, da hun falt fra sengekanten. Venstre fot brakk enda en gang. I tillegg fikk hun et brudd i høyrefoten. I pannen er det synlig arr etter et kutt.

- Nektet røntgen

— Istedenfor å sende min mor på legevakten, ble hun lagt til sengs og bedt om å gi beskjed dersom hun ble kvalm. Det er helt uhørt, sier Wenche Herfindal.

Mor og datter bad både skriftlig og muntlig om røntgen og en annen leges vurdering.

— Da jeg spurte om å få komme til røntgen, svarte tilsynslegen at «du kan ikke forlange røntgen». Det er helt hull i hodet, sier Else Herfindal sint.

Til slutt orket ikke datteren å se moren lide mer. Hun bestilte time til røntgen på hospitalet Betanien. Derfra ble hun sendt direkte til akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus.

Rapporten fra Betanien slår fast at Else Herfindal hadde brudd i både tykk og tynnbenet i venstre ankel. I høyrefoten var tykkbenet brukket.

Tilsynslegen er flau

Tilsynslege Per Erling Halvorsen undersøkte Herfindal etter det første uhellet. Han innrømmer at foten var ustabil og at det var brudd i foten.

Han forklarer den manglende behandlingen med at pasienten sitter i rullestol og har liten førlighet i beina.

— Vi vurderte det slik at det ikke var nødvendig å gipse henne siden hun ikke kan gå på beina. Derfor var det ikke så nødvendig og hensiktsmessig å gjøre det. Vi ønsket også å skåne pasienten og personalet for transport, sier Halvorsen, som har 32 års erfaring som lege.

Han er bydelslege i Bergen og én av fire tilsynsleger på Ladegården sykehjem.

— Jeg har ikke handlet helt etter reglene. Dette er meget beklagelig. Jeg er flau, sier Halvorsen.

Herfindals fastlege og tilsynslege, Johannes Netland, beklager også det som har skjedd. Han er imidlertid ikke enig i kritikken om at legene skal ha nektet Herfindal røntgenundersøkelse.

— Det var etter samtale med Herfindals pårørende at jeg skrev ut rekvisisjon til røntgen, sier doktor Netland.

- Må tåle å bli hengt ut

Institusjonssjef Bjørg Børkje ved Ladegården sykehjem skulle ønske hun kunne skru tiden tilbake.

— Vi synes det er veldig leit det som har skjedd. I denne saken må vi tåle å bli hengt ut. Nå tar vi ansvar og prøver å bøte på skaden. Bare utdannete pleiere som kjenner Else Herfindal får behandle henne heretter, sier Børkje.

Else Herfindal selv har mistet all tillit til legestanden.

— Jeg mistenker dem for å synes det var helt greit at jeg satt der og var helt Chaplin, smiler Else Herfindal skjevt.

BANDASJERT TIL LÅRET: - Hadde ikke min datter stått på, ville jeg trolig sittet med brukne bein fremdeles, sier benskjøre Else Herfindal (71).<p/>FOTO: RUNE SÆVIG