Trolig er høy fart årsak til dødsulykken som skjedde like før klokken 01.15 natt til i går. Mannen som overlevde pådro seg bruddskader, og ble fraktet til Haukeland sykehus med helikopter. Tilstanden hans blir beskrevet som alvorlig, men stabil.

Alle tre er hjemmehørende i Sund kommune. Politi og ambulanse ble tilkalt av en bilist som kom kjørende bak ulykkesbilen kort tid etter ulykken hadde skjedd.

Funnet utenfor vraket

Personbilen med de tre var på vei nordover fylkesvei 201 ytterst i Sund. Føreren mistet kontrollen over bilen like etter en høyresving før Sund Auto på Kausland. De lange bremsesporene og spor i grusen utenfor veien tyder på at bilen flere ganger har skåret ut av veibanen før det fatale sammenstøtet med fjellnabben. Kollisjonen var så kraftig at bilen ble slynget tilbake i veibanen.

— Bilen stod på hjulene, men bak frem og med bakenden oppå en murkant da politiet kom til, forteller lensmannsbetjent Thomas Sørensen ved Fjell og Sund lensmannskontor.

De tre passasjerene ble alle funnet utenfor bilvraket. Alt tyder på at de er blitt kastet ut av kupéen da bilen i sammenstøtet med fjellveggen. 24-åringen som overlevde ble funnet en grøft like ved vraket, mens de to omkomne lå henholdsvis foran bilen og oppå en steinhylle.

- Holdt høy fart

Bilen, en Opel Kadett, ble fullstendig knust. Flere bildeler, blant annet panseret og batteriet, ble funnet langt fra vraket. Opelen var registrert med prøveskilter, utstedt fredag. Ingenting tyder foreløpig på at det har vært noe feil med bilen. Fartsgrensen på ulykkesstedet er 60 kilometer i timen, men trolig har bilen holdt langt høyere fart.

— Vi har grunn til å tro at det var høy fart inne i bildet, bekrefter lensmannsbetjent Sørensen.

— Er det mistanke om promillekjøring?

— Nei, det er ingen konkret mistanke. Men vi kommer rutinemessig til å sjekke blodet på alle de tre involverte, sier Sørensen.

— Så tragisk som det kan bli Tettstedene Kausland og Glesvær var i går sterkt preget av den forferdelige ulykken. Familiene til de omkomne holdt minnestund og la ned blomster på ulykkesstedet. Også mange unge stoppet for å ha en stille stund sammen.

Prost Erling Kopperud i Vesthordland prosti ledet sorgarbeidet blant de mange sørgende.

— Dette er så tragisk som det overhodet kan bli. Nesten alle her ute kjenner en eller flere av de som var involvert i ulykken, så det er et stort miljø som er berørt, sa Kopperud til Bergens Tidende i går.

Ulykkessommer

Ulykken natt til i går ga Hordaland det fjortende og femtende dødsofferet i trafikken hittil i år. For bare noen dager siden omkom en 17 år gammel gutt da motorsykkelen han kjørte, støtte sammen med en lastebil på Palmafossen på Voss. Dermed har tre personer mistet livet i hordalandstrafikken siste uken. I juni mistet totalt 28 mennesker livet i trafikken her i landet. Det er det høyeste tallet på tretten år. Både Trygg Trafikk og Utrykningspolitiet frykter at tallene for juli og august skal bli like stygge.

SORG: Mange mennesker mintes de døde ved Kausland i Sund kommune lørdag.
FOTO: MARTE ROGNERUD