Et bandnavn er en merkevare. En merkevare som inneholder mer enn musikk og personligheter. Et bandnavn er eksponent for kultur, ideer og samtid. Og som andre merkevarer en potensiell økonomisk ressurs.

Da de tre gjenværende medlemmene i det amerikanske punkebandet Dead Kennedys for noen år siden fikk rettens medhold til å kunne benytte både navn og musikk kommersielt, lot de selvfølgelig ikke anledningen gå fra seg. At tidligere vokalist og frontfigur Jello Biafra sannsynligvis hadde lurt sine ekskompiser for noen dollar, gjorde dem sannsynligvis ikke mindre tent på endelig å cashe inn på sin opprørske fortid.

Og det gjorde de på Kvarteret onsdag kveld. Sørget for å leve opp til Frank Zappas tidløse slagord «We're only in it for the money». For dette bandet har ikke lenger noe å melde.

Men for all del. Musikalsk var det ingenting å utsette. Bassist Klaus Flouride og gitarist East Ray Bay så riktignok ut som to pensjonerte lektorer der de sto pene i tøyet med hornbriller på nesen tekkelig rett opp og ned og spilte. Trommis DH Peligro så ut som han var utleid fra et lokalt reggaeorkester. Den musikalske aggresjonen var likevel fremdeles til stede. Hardcore kommer ikke stort tettere enn dette.

Vokalist Jeff T. Singer var derimot en pingle. Med utseende som en lærervikar, hadde han trått inn som vikar for reservevokalist Brandon Cruz, men klarte på ingen måte å fungere som noen erstatning verken for Jello Biafra eller Cruz. Her kunne våre lokale punkere gjort jobben atskillig bedre.

Hovedproblemet er likevel at Dead Kennedys i sine glansdager var atskillig mer enn det musikalske. Jello Biafra var en plagsom kvise på det amerikanske samfunnets rumpe. Med sin antiautoritære holdning og evne til å utfordre det etablerte klarte bandet å erte på seg de fleste. Mye av Dead Kennedys rykte som samfunnsstormere kom fra tekstene og det aggressive politiske budskapet.

Dagens utgave av Dead Kennedys har ikke lenger noe budskap. Låten «Too drunk to fuck», dedisert bandets roadmanager, vakte selvfølgelig stor begeistring, men det er også omtrent der bandet står politisk i dag. Riktignok forsøkte vokalisten å fri til publikum ved å si at George Bush var en idiot. På gebrokkent norsk. Og trommis Peligro innledet låten «Nazi punks fuck off» med slike floskler som at rasisme ikke var bra og at Hitler var en stygg mann som invaderte Norge. Tenk det! Velkommen etter, Dead Kennedys.

Men publikum, omtrent halvfull sal, fikk det de var kommet for. Alle de gamle låtene. For bandet har ikke gitt ut noe nytt materiale på sytten år, og plaget da heller ikke de fremmøtte med noe forsøk på å virke up-to-date. Selvfølgelig også «Holiday in Cambodia». Sangen som bidro til splittelsen i bandet da Jello Biafra nektet å selge låten til bruk i Levis-reklame.

ANMELDT AV EINAR ENGELSTAD