Per Asbjørn Risnes jr.

Alle snakker om at du må ta vare på kjærligheten, Ari. Kjentfolk sier til avisene at nå vil livet ditt bli fylt av en ny og større mening. De minner deg på hvor verdifullt det er å være far.

De kunne spart deg for det der. Er det noe du ikke trenger råd til, så er det vel å se det store i det lille. Du kan de store følelsene Ari. Ingen er mer skikket til å møte pressen etter det jordskjelvet det er å bli far for første gang. Du er skapt for det. I det øyeblikket er det ingen som kan knise ironisk over at du bobler over av stemte s-er og blomstrende metaforer.

En gyllen halvmeter.

Genialt Ari.

Du er Norgesmester på dype følelser og sterke lysfontener. Vi er mange som kan lære litt av deg der.

Små babyer bryr seg dessverre veldig lite om veltalenhet og pasjonerte formuleringer. De har strengt tatt bare tre behov: mat, søvn og enda litt mat.

En av dine litterære forfedre, Ernest Hemingway, sa en gang at for å bli en vellykket far, finnes det én absolutt regel: Nå du får et barn, ikke se på det de første to årene.

Slik er ikke du, Ari.

Du er en moderne mann. Vel å merke med den muntlige språkføringen til en victorianer, men du vil nok prøve å fikse dette like bra som andre førstegangsfedre i 2003. Du vil prøve å bevise at omsorg for barn ikke er noe genetisk kvinnelig. Du skjønner at det lønner seg i lengden å være far fra første stund. Derfor kommer du ganske snart til å oppleve hvordan det er å fange en spyklyse med armen for ikke å få det på gulvteppet. Å tørke snott fra barnet med bare fingrene fordi du ikke har noe annet i nærheten. Å puste med munnen mens diarébleien renner over sine bredder og nedover buksene dine. Å smake på flasken med morsmelk som Märtha har pumpet, bare for å sjekke temperaturen. Å få små skarpe barnenegler inn i munnen som graver seg dypt ned i tannkjøttet ditt. Du kommer til å oppleve hverdagen med den gylne halvmeteren.

Baby er den nye vinen . Eller kanskje «hvinet» er mer passende. Livsstilsmagasinene skriver om hvor hipt det er blitt å være far. Hvordan David Beckham dropper treninger for å være med sønnen sin. Hvordan kompisen din Giske mener han nesten er inhabil i barnehageforliket. Hvordan fedre tar pappapermisjon med glede.

Men babyer er mer enn en god burgunder på ettermiddagen. Det er intravenøs rødvin som beruser deg, gjør deg glemsk, klossete og barnslig. En slurp av dette glasset og du er avhengig resten av livet. Du får vinflekker på både sjel og skjorte. Og ikke sjelden våkner du om morgenen med en følelse av at du har sittet på Theatercaféen hele natten og gjort ting du ikke vil tenke på en gang.

«Vi skal klare oss selv som småbarnsforeldre flest,» sa dere til Aftenposten. Men har noen fortalt deg hvordan, Ari? Har noen lært deg topilsgrepet? Har du kjøpt nesesuger? Kan du gi munn-til-munn til en baby? Kan du tipunktssjekken for gråtende barn?

Jeg tar den raskt gjennom for deg for sikkerhets skyld:

Har hun full bleie? Bytt den.

Har hun tom melketank? Etterfylles av mor eller med flaske.

Har hun full gasstank? Har du husket å gulpe henne, Ari? Og husker du å legge en klut over designerdressen din neste gang?

Er hun for varm? Barn som gråter og samtidig er varm og rød i kinnene, trenger lettelse i antrekk.

Har hun sure foreldre? Barn blir påvirket av stressede foreldre.

Har hun et kjedelig babyliv? Barn kan kjede seg og føle seg ensomme de også, Ari. Det er kanskje litt tidlig å lese fra bryllupsboken til deg og Märtha. Men «Trist som Faen» er akkurat passe.

Er hun overstimulert? Pass på opplevelsene. For mye action kan lett gjøre dagen litt for spennende, selv for en kongelig baby.

Er det tann på gang? Tygger hun på alt hun kommer over? Nekter hun å spise, hoster og drar seg i ørene? Er gommene hovne og røde? Hun får tenner, Ari, og det kan du lindre med dråper fra apoteket eller tyggeleker lagt i frysen.

Har du sjekket detaljene? Kanskje er flasketuten tett, smokken punktert eller en liten del av bleietapen skjærer inn i hoften hennes?

Får hun ikke sove? Noen barn gråter også av at de er slitne, men ikke får sove. Når du har sjekket alt det andre, så ikke glem å legge henne til å sove. Du kan vugge henne i en monoton rytme som stenger ute alle andre inntrykk, til hun blir slapp og tung i armene dine. Og når hun først sover, lar du henne sove, selv om det burde være mating eller om de kongelige besteforeldrene kommer på besøk. Husk hva Grace Williams en gang skrev: «Vi lærer av erfaring. En mann vekker aldri sitt andre barn bare for å se det smile.»

Märtha slår deg nok i håndbak eller på hesteryggen, men hun er full av hormoner, hun som alle andre. Dette er sjansen du har til å komme godt ut i starten uten å galoppere. Det er dessuten vitenskapelig bevist at ammende kvinner er mindre intelligente enn ellers (hjernen skrumper inn et par prosent). Dessverre er langtidshukommelsen ikke påvirket, så ikke bruk dette som et diskusjonsargument, Ari.

Dere skal nok klare dere selv. Men du har nok tenkt allerede at hverdagen for deg som far er litt annerledes enn for andre førstegangsfedre. Dere er ikke som småbarnsforeldre flest, dessverre.

Hvor kan du trille klokken åtte om morgenen når Märtha trenger å sove ut? I Dronningparken? Finnes det åpne barnehager for kongelige, der du og Maud A. og Jono El Grande kan lære å synge barnesanger? Får man ekstra barnetrygd for royale babyer? Hvem kan du klage over en innpåsliten svigermor til, som ikke springer til Se og Hør med sladderet? Og hvordan skal du klare å forberede henne for et liv på den kongelige reservebenken?

Sånt kan ingen av oss andre førstegangsfedre hjelpe deg med.

Jeg skjønner godt at dere flytter til New York.

NESTEN SOM ANDRE: Ari Behn skal være en helt vanlig far til Maud Angelica. Men omgivelsene blir ikke helt som andres.<br/>FOTO: Knut Fjeldstad/SCANPIX