• Jeg hadde rett og slett ikke klart meg uten å jobbe ved siden av studiene. Husleie, mat og strøm sluker så enormt med penger, sier Camilla Løland (20).

I uken studerer hun grafisk design på Merkantilt Institutt (MI) i Bergen. I helgene serverer hun burgere og arrangerer barneselskaper på McDonald's på Torgalmenningen.

Hun kan jobbe ca. 50 timer i måneden uten å miste støtte fra Lånekassen, og tar derfor vakter hver helg.

— Pengene fra Lånekassen strekker ikke til. Jeg jobber slik at jeg har mulighet til litt sosialt liv og til å kjøpe litt ekstra, sier Lynn Roland (20) som studerer psykologi grunnfag ved Universitetet i Bergen.

Hun bruker 8000 kroner i måneden på å bo og leve, og det er litt for mye. Reiser hun hjem for å besøke foreldrene, ryker budsjettet fullstendig. Da ber hun om ekstravakter på McDonald's. De to mener det stort sett går fint å studere og jobbe samtidig.

— Har vi eksamen, er det helt greitt at vi jobber mindre her. Men det kan være slitsomt å lese fra 8.30 til 15.30, og så servere burgere til midnatt, sier Lynn Roland.

- DYRT Å BO: Pengene fra Lånekassen strekker ikke til. Derfor jobber Lynn Roland (med caps) og Camilla Løland(i forgrunnen) på hamburgerrestaurant på kveldstid og i helgene.
FOTO: ODD MEHUS