Som aktivist i Amnesty — Norge vet jeg at flere ofre har fått sin livssituasjon betydelig forbedret. Mindre oppmerksomhet får selvfølgelig den hverdagslige krenkelsen, som skjer overalt, hvor spesielt jenter er utsatt, og som er altfor viktig til at vi skal bare overse.

Jeg snakker da av egen erfaring og om svært ubehagelige situasjoner som venninner har befunnet seg i. Hva gir egentlig gutter/menn rett til å definere oss jenter slik som veldig mange av dere gjør? Jeg er lut lei arrogante, kjepphøye typer som på død og liv må kommentere det motsatte kjønn, og da ofte i form av negative bemerkninger om utseende eller personlige egenskaper. Har selv fått sårende bemerkninger, og jeg tror jeg har mange jenter med meg når jeg hevder at det er en typisk «mannskultur»!

Det er ikke ofte jeg hører at det motsatte er tilfelle. Oppdragelse veier tungt, og former gutters atferd i stor grad. Men som voksne menn må de ta ansvar for oppførselen sin, og det finnes ingen «god» unnskyldning for å slenge dritt og trakassere oss jenter. Ofte er det berusete menn som lirer ut av seg mye rart og tror de er «konger på byen».

For å komme med så grove uttalelser som å foreslå at en jente må foreta et kirurgisk inngrep fordi hun måtte ha stor nese eller små pupper kan bare ikke aksepteres! Det er sårende og mange jenter/kvinner sliter nok som det er med dårlig selvbilde, mye skapt av et konstruert kvinneideal som ofte ikke hører hjemme i virkeligheten og som i tillegg skaper et enormt press gjennom ulike medier. Dessuten er mange jenter flinke nok til å hakke på seg selv.

Unnskyld meg; men hva er det mange av dere gutter/menn innbiller dere? - Tror ikke jeg har opplevd noen som er så innbilsk som dere hankjønn. Dere har fått selvtilliten inn med morsmelken, og mange jenter sliter med selvbilde pga. deres bemerkninger.

Jeg håper at dere som dette innlegget er myntet på (og det er mange nok av dere), føler mer enn en snev av dårlig samvittighet, for en slik atferd kan bare ikke tolereres. Men dere det gjelder er vel for selvopptatt til å delta i noen form for samfunnsdebatt, og heller travelt opptatt med å få anerkjent dere selv ved å tråkke på andre.

Hvor blir det av respekten for menneskeverdet?

Cathrine Aasen