Du føler deg elendig. Du hoster og nyser og musklene verker. Nesen din er som Hekla i utbruddsfasen.

Men mest av alt er du fylt av angst for at du er rammet av årets influensaepidemi. Denne uken kom årets gule fare til Akersgata. 600.000 nordmenn står i fare for å bli rammet av Fæle Fujian. Og hvem vet om den allerede er kommet til Vestlandet?

Hvor mange kommer til å dø av Fujian i år, spør avisene. Ekspertene svarer som generaler: «Det er umulig å si hvor mange før vi teller opp etterpå.»

Influensa har ikke den samme dramatikken som Svartedauden, engelsk svettesyke, St. Vitus' dansesyke, syfilis eller sovesyken. Derfor er det viktig med litt historie for å ta og føle på angsten:

Tidlig på 1780-tallet kom et virus fra Kina og renset blant annet bort to tredeler av innbyggerne i Roma. Hundre år etter døde én prosent av Tysklands befolkning av nok et virus på vandring. I 1918 la over 1000 amerikanske soldater seg syke på en militærbase i Kansas. De som var friske, ble sendt til fronten i Europa. Og bidro dermed til å smitte resten av verden. 30 millioner døde på verdensbasis. Selv de allierte statslederne hadde spanskesyken da de skrev under Versaillestraktaten. Noen vil mene traktaten bar preg av det. Deretter kom en omgang med Asia-influensaen i 1957 og Hongkong-influensaen i 1968. Siden har det vært en årlig tradisjon å skylde på kineserne når kulden setter inn.

Den egentlige synderen er en usynlig organisme som stort sett lever på dørhåndtak, barnehagebarn og Teletubbies-dukker. Derfra reiser viruset inn i den menneskelige kroppen og lager små babyviruser i tillegg til en masse bråk: feber, hodepine og betennelser — hovedsakelig i de øvre pusteorganene.

Etter en to-tre ukers kamp forlater de kroppen og flyr gjennom luften til nærmeste dørhåndtak eller Teletubbies-dukke. Så venter de til neste offer dukker opp.

Vi vet altså hvordan viruset opererer. Vi vet bare ikke hvordan vi skal drepe det.

Vaksiner er selvsagt bare ment for mennesker som er så unge eller så gamle at de ikke kan merke forskjell. Og alle andre som slett ikke har noe immunsystem igjen. Med andre ord, produktene har nesten ingen annen effekt enn å holde apoteker og medisinprodusenter flytende. De har det jo tross alt verre enn pasienter flest.

I tillegg ble den vaksinen du kan kjøpe i dag utviklet for minst et halvt år siden. Da hadde ikke Fujian-viruset bestemt seg for hvordan den skulle mutere seg ennå ...

Det beste er selvsagt ikke å bli smittet i det hele tatt. Under spanskesyken tok man sine forholdsregler i USA. Og dette er helt sant: Myndighetene anbefalte folk å kysse kun gjennom lommetørkler. Biblioteket sluttet å la bøker sirkulere i utlån. Og mer enn 500 mennesker ble arrestert for spytting på gaten.

Høyt betalte eksperter ved det internasjonale FluNet-senteret overvåker influensaepidemien via 100 laboratorier, men kan ikke hjelpe deg med annet enn statistikk.

Derfor får du nå følgende huskeregler som var kjent allerede under den første epidemien i 1780:

1. Drikk mye. Det drukner viruset.

2. Fjern alle dørhåndtak.

3. Vask deg ofte på hendene.

4. Hold deg langt unna barn i barnehagealder. Eventuelt send dem til besteforeldre eller Svalbard.

5. Løp når noen hoster.

6. De fleste epidemier spres når soldater kommer hjem fra utlandet. Hold deg langt unna soldater.

7. Brenn alle Teletubbies-dukkene.

Og kanskje viktigst av alt:

8. Ikke les aviser.