— Det er en sterk overreaksjon å sperre inne flere hundre personer, sier Maria Lyngstad, leder i Ungdom mot EU, en av mange norske organisasjoner som demonstrerer under toppmøtet i Göteborg. Lyngstad var øyenvitne til at politiet gikk til aksjon på Hvitfeldtska gymnaset i 11-tiden fredag, angivelig på jakt etter våpen. Skolen ble sperret av, og bare demonstranter som ville legge fra seg alt såkalt demonstrasjonsutstyr slapp ut. Ett hundretall nektet.

Opphetet stemning Stemningen mellom flere hundre politifolk og et hundretall demonstranter ble opphetet da et hundretall "sympatisørdemonstranter" på utsiden noen timer senere begynte å kaste stein mot politiet.

— Det er vanskelig å ha full oversikt, men jeg har ikke hørt om noen som har sett våpen inne på skolen. Det eneste jeg har sett av kamputstyr, er en leggskinne, sier Lyngstad.

Ville hindre aksjoner Demonstrantene slapp ikke ut av skolen før nærmere klokken 18. Hensikten var opplagt å hindre dem i å organisere seg til nye aksjoner før den store "Bush not welcome"-demonstrasjonen som samlet tusenvis i Nya Allén en halvtime før. Her var stemningen avslappet, overvåket av et fåtall politifolk.

Blant de norske demonstrantene som ble holdt innesperret var sentrale skikkelser fra AKP- og Blitz-miljøet i Oslo.

— Jeg satt og spiste frokost da politiet rykket inn. Politiets aksjon virker å være helt grunnløs, og så vidt jeg kan se er det i hvert fall ikke funnet våpen, sier en av nordmennene til NTB. Han ønsker å være anonym.

— Det er et opplagt forsøk på å hisse opp stemningen og provosere fram bråk, når politiet sperrer oss inne uten grunn, sier han.

Mange av demonstrantene vegret seg mot å gå med kravet om å legge fra seg demonstrasjonsutstyr. Mange har jobbet i lang tid med å få ferdig bannere og plakater.

Andre norske demonstranter er betenkt etter sammenstøt mellom politi og demonstranter. Det er tillyst to store demonstrasjoner fredag og en lørdag, og det er ventet flere busser med norske demonstranter i løpet av fredag .

— Jeg håper ikke dette utvikler seg til en voldelig demonstransjonshelg, sier Nina Drange i Attack Norge til NTB.

— Men vi kan ikke la oss skremme. Vi skal uansett fremføre våre synspunkter på en fredelig måte, sier hun.

Ingen "massemooning" Ryktet om nakne rumper lokket mange nysgjerrige göteborgere og journalister til Drottningtorget på ettermiddagen. Men den varslede "massemooningen" uteble. Ved 16-tiden var det planlagt att ett stort antall aktivister skulle stå med rumpa bar ­ "moone" ­ i retning mot hotell SAS Radisson, der president George Bush bor.

Men tross at mange hundre personer kom til plassen, var antallet nakne rumper svært begrenset. Like før aksjonen ble dessuten flere trikkevogner kjørt fram og skjermet for utsikten. NTB

Les også: Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumper Sterk overreaksjonBergensere på vei Magert utbytte med BushIkke enighe om Kyoto

SAMMENSTØT: Det kom til sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og politiet. Foto: Scanpix