• Vi tenkte først å kalle ham Flipper, men det er jo oppbrukt, så det ble Nipper, ler venninnene Stine og Marielle.

Denne uken har de funnet en ny kar å beundre utenfor stuevinduet. Og gjett om han gjør seg til!

— Det er litt mye bølger nå, så det er ikke sikkert han hopper, sier Marielle Glesnes (16) enkelt. Sammen med venninnen Stine Fossheim (15) er hun blitt godt kjent med delfinens vaner den siste uken. En spenstig storsjarmør på 2,5 meter har nemlig slått seg til ro utenfor Kolltveit kai. Han dukker opp over alt, og er han i skikkelig storslag, hopper han med hele seg langt over vannflaten.

— Det er så gøy! Vi drar ut for å se på den så ofte vi kan, sier Stine og Marielle betatt og legger til at han hoppet i morges.

Delfinen, som er av typen tannhval, ble først observert i Kolltveitosen sist torsdag. Siden har han holdt seg der, til stor glede for fastboende og turister.

Glemmer klesvasken

Dette måtte vi se med egne øyne. Delfinshow med Floridafaktor, oh yes! 32 knop kan han komme opp i, luringen.

Kolltveitjentene Stine og Marielle gjør sin lille motorbåt klar for privat hvalsafari - og jammen treffer vi på Nipper.

— Der e' han!

Vi får raskt øye på ham, og putrer utover. Delfinen dukker opp og forsvinner, dukker opp og forsvinner. Snart her, snart der. Blank og fin og mystisk.

— Det er så flott! Du tror det i grunnen ikke før du får se det, sier Ove Larsen. Han har bodd på Kolltveit i mer enn femti år, som han formulerer det selv, og aldri før sett en delfin i området.

— Det ser ut akkurat som på tv når han svever i luften, gliser han. Konen Målfrid er like begeistret, og har blant annet panoramautsikt til havet fra vaskerommet.

— I morges glemte jeg alt som het klesvask, og ble bare stående og se på rakkeren som boltrer seg der ute.

— Om natten, når det er helt stille, hører vi ham uti fjorden her, han plasker og er helt vill, smiler Ove fornøyd.

Herlig, herlig, og ikke farlig

Det er ikke umulig at sommergjesten på Sotra blir værende i mange uker. Er det nok mat og passe temperatur i vannet, er hvalen fornøyd. Og så all den fansen, da.

Men er Flipper-Nipper helt harmløs?

— Farlig? Det kan jeg aldri tenke meg. Han koser seg bare, den karen der, humrer tekniker ved Havforskningsinstituttet, Kjell Arne Fagerheim.

Delfinsjarmøren spiser bare fisk, fisk og fisk - og det er det mer enn nok av i Hjeltefjorden. Egentlig er delfin et flokkdyr. Svære flokker, ifølge boken. Man vet aldri, kanskje kommer det flere flørtende delfiner til Kolltveitosen etter hvert for å holde Nipper med selskap?

— Det hadde vært noe, gliser Stine og Marielle og speider videre etter sin nye flamme.

LOKAL HVALSAFARI: Stine Fossheim (15) og Marielle Glesnes (16) har vært på sjøen hver dag denne uken etter at de oppdaget en vaskeekte delfin utenfor stuevinduet.