Kriminalsjef Svein Erik Krogvold siteres i BT 2. februar. Han sier det forekommer at politiet får meldinger om brudd på båndtvangen, men at det er relativt sjelden. Vel. Mulig det. Det hender jeg går på Fløien. Da har jeg som regel barn med. En av de mest vanlig strekningene vi går for å komme hjem igjen er ned Tippetuesvingene. Til dags dato har vi aldri opplevd å gå denne strekningen uten å møte løse hunder. Som oftest møter vi flere.

Som oftest treffer vi hundeeieren også. Noen hundeeiere går ved siden av sin løse hund. Andre treffer man først tre svinger lenger ned.

Mine reaksjoner har variert. På ganske mange av turene har jeg snakket til hundeeieren, når denne har dukket opp. Da har jeg kanskje spurt om de vet at det faktisk er båndtvang på Fløien. Oftest høflig. Svarene jeg har fått fra de mange hundeeiere jeg snakket til i løpet av årene har også variert. En del hundeeiere har verken kunne se eller høre meg, tross flere henvendelser.

De fleste har svart meg. Noen ganske få har til og med tatt hunden i bånd, om ikke med velvilje.

La meg sitere et lite knippe med typiske uttalelser fra hundeeiere med løs hund i Tippetuesvingene en typisk lørdag eller søndag formiddag:

Nei, her er det ikke båndtvang. Det driter vel jeg i! Det skal du bare drite i! Nei, her er det bare båndtvang om sommeren. Ikke bry deg med det her, du. Nei, sier du det du? Jammen hun er så snill, så, hun vil bare hilse på! Du må virkelig ha problemer, mann. Har du ikke bedre å bry deg om?

Det jeg faktisk aldri har gjort er å plukke frem mobiltelefonen og ringe politiet. Det er det nok flere grunner til: For det første tror jeg ikke politiet ville ta en slik henvendelse på alvor.

For det andre tror jeg ikke de ville gjøre noe med det jeg fortalte om. For det tredje tror jeg ikke politiet ville være i stand til å finne hundeeieren med sin løse hund. Så inntil videre har de statistikken sin i fred for meg. Men kanskje kunne politiet spasert litt på Fløien selv, av og til? Kanskje det kunne vært sendt ut informasjon om båndtvangsbestemmelsene til hundeeiere, i en så enkel og tydelig form at også de kunne forstå det? Inntil en eventuell slik utvikling er vi som småbarnsfamilie henvist til å prøve å tro at hundeeierne har rett: At det bare er de snille hundene som får gå løs på Fløien.

Av Thomas Owren, Bergen