I formiddag utdelte Samferdselsdepartementet de nye konsesjonene for flyruter på kortbanenettet.

Den største overraskelsen er at det danske selskapet Danish Air Transport overtar konsesjonen som Coast Air har i dag på flyrutene Bergen — Florø og Florø - Oslo. Det betyr at Coast Air mister i alt åtte daglige avganger til og fra Florø når dagens konsesjon går ut 31. mars neste år. Dette er for øvrig første gang et utenlandsk flyselskap får enerett til å fly norske kortbaneruter.

Widerøe fortsetter

Widerøe beholder sine kortbanekonsesjoner i Sogn og Fjordane. Det vil si at Widerøe også de tre neste årene skal fly mellom Bergen og henholdsvis Førde, Sogndal og Sandane. Widerøe beholder også dagens ruter mellom Oslo og kortbaneflyplassene i Sogn og Fjordane med unntak av Florø.

Glede i Danmark

— Vi er svært glade for å få konsesjonen på Florø, og planlegger et rutenett som blir nokså likt det Coast Air har i dag, sier passasjersjef Ole Christiansen i Danish Air Transport til bt.no.

De nye konsesjonene betyr at Coast Air må kvitte seg med ca. 18 bakkeansatte i Florø. Men Danish Air Transport planlegger å legge sin nye base til Florø lufthavn. Det betyr at mange av dem trolig kan få nye jobber der. Selskapet skal bruke to 50 seters fly av typen ATR 42 på sine nye ruter.

Coast Air gir ikke opp

Leder av passasjer- og bakkeservice i Coast Air, Ole Egil Flotve er skuffet over at selskapet ikke nådde opp i konkurransen.

— Men vi gir ikke opp. Nå snur vi oss rundt og finner nye muligheter. Det skjer mye i norsk luftfart akkurat nå, og vi skal nok finne nye ruter til de to flyene vi i dag har i Florø, sier han. Flotve avviser alle spekulasjoner om at Coast Air vil nå vil gå konkurs.

372 millioner

Samferdselsdepartementet må ut med i alt 372 millioner kroner pr. år for å opprettholde flytilbud på kortbanenettet. Danish Air Transport vil få 37 millioner kroner pr. år for å fly de to rutene til og fra Florø, mens Widerøe får 60 millioner kroner i år i statsstøtte for å operere på de tre andre kortbaneflyplassene i Sogn og Fjordane.