ROY HILMAR SVENDSEN

For tre år siden ble Meland-kvinnen Eileen Gullaksen (47) funnet voldtatt og drept ved kurstedet Balcova Terman i Izmir, Tyrkia. Gjerningsmannen går fortsatt fri.

Nå har Kripos tatt DNA-prøver av alle de rundt 30 norske mennene som var på kurstedet på samme tid som Gullaksen ble drept.

— Vi har nettopp sendt alle DNA-prøvene til tyrkisk politi. Heretter er alt fullstendig opp til tyrkiske myndigheter, sier politiinspektør Knut Holen i Kripos til Bergens Tidende.

Har biologiske spor

I starten av etterforskningen så verken tyrkisk eller norsk politi grunn til å mistenke noen av de norske mennene for ugjerningen. Den vurderingen baserte seg på en sjekk av rullebladene deres.

At tyrkisk politi likevel har bedt om DNA-prøver av mennene, skyldes mer at etterforskningen står fullstendig i stampe enn at noen av nordmennene mistenkes å stå bak drapet .

Politiet fant både blod og sæd på åstedet som trolig stammer fra drapsmannen. Det er disse funnene DNA-prøvene nå skal sjekkes mot.

— Har DNA-innsamlingen ført til noe gjennombrudd i drapsetterforskningen?

— Det kan jeg ikke si noe om. Tyrkisk politi leder arbeidet med denne saken. Kripos gjør ikke noe annet enn å bistå dem, sier en ordknapp Holen.

Funnet ved skrent

Eileen Gullaksen hadde vært savnet i to dager da hun ble funnet voldtatt og drept ved foten av en bratt skrent utenfor behandlingssenteret onsdag 21. april 1999. Hun var i Izmir på behandlingsferie sammen med en venninne.

Tyrkisk politi trodde først at den 47 år gamle kvinnen hadde falt utfor en skrent og slått seg i hjel. Men funn på den døde kvinnen og i terrenget rundt gjorde det raskt klart at en stod overfor et drap. Etter en uke ble to tyrkiske menn pågrepet og siktet for drapet, men blodprøver gjorde at de to ble sjekket ut av saken.