JAN STEDJE jan.stedje@bt.noNordfjordeid

Da hadde Anne-Mari Aalberg fått to avslag fra trygdesjef Otto Drage på Eid. Han ville ikke at staten skulle betale for Bergensoppholdet til datteren, mens alenemoren gjennomgikk tøffe, daglige strålebehandlinger på Haukeland.

Niåringen hadde fått plass på sykehusskolen fra 2. mai, den dagen strålebehandlingen til moren startet. I går var en glad Cecilie på plass igjen i klasse 3B på Nordfjordeid skole. Sist helg var moren hjemme igjen etter sykehusoppholdet.

To tøffe kamper Anne-Mari Aalberg, som er redaktør i Fjordabladet, hadde da gått gjennom to tøffe kamper. Den ene mot brystkreften. Den andre altså mot trygdekontoret på hjemstedet.

— Jeg har kjempet mot trygdekontoret på Eid for å få dekket oppholdsutgiftene til Cecilie, mens hun gikk på sykehusskolen de seks ukene jeg fikk strålebehandling. Men jeg har bare fått avslag, sier Anne-Mari til Bergens Tidende.

Haukeland brukte skjønn - Jeg har brukt skjønn og fornuft. Det var Haukelands oppgave å gjøre moren frisk og finne en praktisk løsning for Cecilie, sier sykehusdirektør Tore Nepstad, som tok avgjørelsen om å betale for Cecilies opphold.

— I Cecilies tilfelle var det ingen andre løsninger som var gode nok. Hun har ingen slekt i Nordfjord. Nå får Haukeland ta debatten med trygdeetaten i etterkant, sier Nepstad.

— Jeg har ikke anledning å kommentere enkeltsaker. Da må jeg løses fra taushetsplikten, sier trygdesjef Otto Drage på Eid.

Flyturer kostet det sju-dobbelte Trygdekontoret måtte ha betalt daglige flyturer Nordfjord-Flesland for alenemoren, ca. 2000 kroner per dag i seks uker, dersom Cecilie var blitt igjen hjemme på Eid. Det er ifølge Haukeland, flere slike eksempel fra strålebehandling.

— Har ikke en trygdesjef anledning til å finne billigere løsninger, for eksempel at staten ved Rikstrygdeverket i stedet for daglige flyturer betalte de 300 kronene per døgn det kostet å ha Cecilie på ni år i Bergen, mens moren ble strålebehandlet?

— Jeg gjentar at jeg ikke kan uttale meg om enkeltsaker. Jeg har taushetsplikt, sier Drage.

fakta/kreftbehandling og trygdekontoret

***** Anne-Mari Aalberg oppdaget en kul i brystet i januar i år. Hun hadde to operasjoner for brystkreft 19. februar og 14. mars. Ingen spredning.

  • Seks uker med strålebehandling på Haukeland startet 2. mai og ble avsluttet 8. juni.
  • Som innflytter til Eid har alenemoren til Cecilie (9) ingen slektninger på Eid. Datteren måtte være med moren til Haukeland i seks uker. Alternativet var daglige flyturer til Bergen i seks uker, betalt av trygdekontoret.
  • Cecilie fikk plass fra 2. mai på sykehusskolen på Haukeland. I går kom hun tilbake til klasse 3B på Eid.
  • Trygdesjef Otto Drage i Eid avslo alenemorens søknad om dekning av utgifter til opphold for Cecile på sykehushotellet i Bergen. Alenemoren sin anke ble også blankt avslått i brev hun mottok på lørdag.

Les også: - Mange velger å fjerne brystet

LYKKELIG UTGANG: Anne-Marie Aalberg fra Nordfjordeid ble frisk på Haukeland sykehus. Ekstra stor ble gleden da Haukeland også betalte hotelloppholdet for Cecilie (9). Foto: Øystein Torheim