De viktorianske fasadene fra slutten av attenhundretallet trenger altfor ofte maling, og utskifting av vinduer er en kostbar affære. Skal fortjenesten opp, må disse bygårdene rives ned. Kvartalene på Nonneseter ble vi kvitt for snart ti år siden. Kvartalene i Tullins gate på Møhlenpris likeså. Krinkelkroken var ikke blitt vedlikeholdt på lang tid, så der kunne man like gjerne gi opp. I de senere årene har et titall bygårder på Nedre Nygård også blitt jevnet med jorden. Inntil i forrige uke sto det to store bygårder ved siden av hverandre i Nygårdsgaten nr. 55 og 57. Disse to var riktignok i tilsynelatende god stand, men nå er også de fjernet. På tomten skal arkitektkontoret Link få lov til å boltre seg med et nytt boligprosjekt. Dette arkitektkontoret har nylig vist svært gode takter med Sandviken Brygge — et prosjekt tydelig inspirert av 60-tallets spennende blokkdesign.

I Nygårdsgaten har Link latt seg inspirere av den nye arkitekturen som etter hvert er blitt dominerende på Nedre Nygård: Gule teglsteinsblokker, med vekt på anonymitet og personlig sikkerhet for beboerne. De gamle gårdene med forseggjorte fasader, store vinduer og forretningslokaler på gateplan, er blitt erstattet med bygg med gjenmurt gatefasade og innebygd garasje. De nye beboerne slipper å forholde seg til livet på gaten utenfor, og de forbipasserende kan glede seg over at de slipper å se noe tegn til liv inne i husene. Gatene i området har gått fra å være myldrende bygater til å bli fredelige «sjakter». Frem til midten av 90-tallet fantes det diverse fritidstilbud for ungdom, samt et titall bruktbutikker på Nedre Nygård. For å revitalisere området så kommunen det derfor nødvendig å fjerne enhver grunn for uvedkommende til bevege seg inn hit. På denne måten får de nye beboerne leve i fred, uten påminnelser om at byen ligger rett utenfor utgangsdøren.

For at Bergen skal tilføres nye kvaliteter, må den historiske bebyggelsen fjernes og erstattes med teglsteinsklosser. Kommunens byggesaksavdeling og de private utbyggerne har inngått en allianse, der formålet er å vise bergenserne det beste av nåtidens arkitektur. Byggesaksavdelingen er påpasselig med å nekte fornying og endring av de viktorianske fasadene, men gir straks klarsignal hvis man vil rive hele bygårder. Snart er Jonsvollskvartalet også borte, og bergenserne har all grunn til å glede seg til erstatningen.

Byens utbyggere viser et glødende engasjementet for spennende arkitektur, og de ansatte i byggesaksavdelingen har estetisk kompetanse og dømmekraft i massevis. Bergens stilling som by for ny og banebrytende arkitektur, kommer til å bli ytterligere styrket. Alt er i trygge hender.

Eirik Glambek Bøe