Nå skal den bli en kirke midt i byens hverdag, sa bymisjonens leder, Terje Steen Edvardsen da han mottok nøklene til den tradisjonsrike middelalderkirken midt i Bergen sentrum under den tradisjonelle onsdagsmessen.

Om lag 150 mennesker deltok på gudstjenesten, som markerte overtakelsen. Etterpå fikk de også besøke det nye bymisjonssenteret som skal åpnes i Kong Oscarsgaten 5 i april.

Sjelesorg og kunst

Daglig leder av Kirkens Bymisjon, Leif Jarle Theis, sa at Korskirken sammen med dette senteret skal fremstå som en sjømannskirke midt i byen. Det betyr at regelmessige gudstjenester, diakoni, omsorg og sjelesorg og et forum for kunst og kulturuttrykk blir de viktigste aktivitetene fremover. Dessuten flytter studentmenigheten i Bergen inn i Korskirken.

— Men vi har også mange uferdige tanker om den fremtidige bruken av kirken, la Theis til.

Historisk

— Det er enestående i Den norske kirke at man overlater det praktiske forvaltningsansvaret for en 800 år gammel soknekirke til en fem år gammel privat stiftelse, sa Steen Edvardsen. - Denne dagen er preget av ydmykhet og takknemlighet. Vi er overveldet av den tilliten Kirkens Bymisjon er blitt omsluttet med i byen, la han til.

Nytt kapittel

Det vanket mange godord for Kirkens Bymisjon ved den historiske overtakelsen.

— Et lite avsnitt i et nytt kapittel i Bergen bys historie skrives i dag. I en levende by i stadig endring, kan heller ikke kirkebyggenes funksjon være upåvirket, selv om akkurat det som nå skjer med Korskirken er enestående i byens historie. I Korskirken vil vi nå få et fremtidsrettet arbeid i byens aller mest sentrale bydel, sa ordfører Kristian Helland.

FIKK NØKLENE: Nå skal Korskirken bli en kirke midt i byens hverdag, sa styrelederen i Kirkens Bymisjon, Terje Edvardsen (t.h) da han mottok nøklene av kirkeverge Gunnar Wik.
FOTO: ØRJAN DEISZ