— Det må jo være noen som skal bygge bolig. Kan ikke være andre. Snart har de nok til å sette opp et helt hus. Det er bare tapeten som mangler.

Sigbjørn Skåtøy sitter i brakken og ruller tobakk. Det ryker fra kaffekoppen.

— Jeg har vært lenge i denne bransjen, men noe slikt har jeg aldri opplevd før, sier byggmesteren.

Lang liste

Litt øst for Nesttun, innerst i Kirkebirkeland, ligger en byggeplass. I slutten av mars skal de første beboerne flytte inn i Solåsen Huseierlag.

Så spørs det om rekkehusene blir ferdige i tide. De siste månedene har nemlig frekke tyver gjort livet surt for entreprenørene.

 • Den 29. november slår byggebanden til for første gang. De bryter seg inn i halvferdige rekkehus og stikker av med 14 vinduer og fire terrassedører.

— De må ha hatt med seg en stor bil, for de stjal også en pipe. Den sto på palle utenfor bygget, sier Skåtøy.

 • To uker senere, den 11. desember, slår tyvene til igjen. Denne gangen bryter de seg inn i en container og stjeler verktøy, blant annet en sirkelsag og flere elektriske skrumaskiner.
  1. januar. Nytt innbrudd i container. En byggmester savner fire store verktøykasser, driller, spiker og 10-15 pakker med skruer. Nøkler til flere rekkehus blir også stjålet. Entreprenøren må derfor skifte flere låser.
  • Når Sigbjørn Skåtøy kommer på jobb den 4. februar, står store mengder materialer ute i snøen.

  — De må ha blitt overrasket da de skulle laste inn i bilen. Dermed ble alt sammen stående igjen, sier byggmesteren.

  Tyvene var blant annet ute etter 10 dører med karmer. De forsøkte også å stjele 25 pakker med parkett, totalt 120 liter maling, 60 liter lim og to lamper.

  Trenger tips

  Saken etterforskes av lensmannen i Fana. Politiet ber om publikums hjelp for å avsløre byggebanden.

  — Vi er interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe mistenkelig på byggeplassen. Dessuten ber vi om at personer som blir tilbudt denne type varer, melder seg for politiet, sier politioverbetjent Geir Duesund.

  På byggeplassen håper man at gjerningspersonene blir tatt, og at det forhåpentligvis ikke er noen de kjenner.

  — Vi kan ikke gå rundt og mistenke hverandre. Da ville stemningen blitt dårlig, sier Skåtøy.

  — Kan det være noen i bransjen som står bak tyveriene?

  — Jeg tror ikke det. Vedkommende vil i så fall få problemer med å skaffe seg jobb i fremtiden.

  — Hva gjøre dere for å forhindre nye tyverier?

  — Hva kan vi gjøre? Vi har ikke anledning til å gå døgnvakt. Kanskje skal vi være litt ekstra påpasselige i tiden som kommer. Snart leveres kjøkkenene, og det mangler de jo, sier Sigbjørn Skåtøy.

  FERDIG? De første beboerne skal etter planen flytte inn Solåsen Huseierlag i slutten av mars - dersom ikke tyver gjør større innhogg i materialene.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL