Skal du komme deg fra Askøy til Bergen sentrum på formiddagstid, kan du ikke lenger ta bussen. Det er resultatet etter at det ble satt i gang tiltak for å redde nedleggingstruede Beinveien.

18. august trådte det fylkeskommunale vedtaket i kraft. Mellom klokken 9 og 13 alle hverdager frem til nyttår går det ingen direktebuss mellom Askøy og Bergen. Passasjerene skal tvinges til å ta fergen isteden.

Bussjåførene får kjeft

Bussjåførene på Askøy har ikke hatt særlig hyggelige dager på jobben etter omleggingen.

— Dette er ikke vårt vedtak, det er politikerne som har bestemt å kutte i busstilbudet. Det triste er at det blir vi som fremstår som noen tullinger, sier direktør for HSD buss, Frank Aadland. Sjåførene har måttet ta imot mye kjeft fra irriterte passasjerer.

— Dette er ingen god løsning. Beinveien må reddes, men ikke på bussens bekostning. Askøyfolket ser på den nye ordningen som et tilbakesteg, og jeg er lei meg på busskundenes vegne, sier Aadland.

Eneste bussalternativ for askøyværingene nå er å ta bussen fra Askøy til Fyllingsdalen eller Laksevåg, og bytte buss der.

Forstår irritasjonen

— Fylkeskommunen hadde ikke penger, så vi måtte ta dem fra et sted, forklarer samferdselssjef i Hordaland, Magnus Vestrheim.

Han har ingen problemer med å se at folk blir irriterte over å miste busstilbudet sitt.

— Når du tar vekk et gode fra folk, blir det reaksjoner, og det forstår jeg. Men man kan jo også se det slik at passasjerene er med på å redde Beinveien, oppmuntrer samferdselssjefen.

Hvorvidt ordningen blir stående frem til nyttår, er opp til fylkespolitikerne. Fra samferdselssjefens side blir det ikke gjort noe for å endre vedtaket.

— Skal det skje noe, må politikerne komme med nye forslag, og i så tilfelle må de også legge pengene på bordet.

Økning på 23 prosent

Etter omleggingen har Beinveien merket et oppsving i passasjerantallet.

— De siste tre ukene har vi hatt en økning på tjuetre prosent i forhold til samme periode i fjor, og det er vi selvsagt fornøyde med, sier sjef for hurtigbåtdivisjonen i HSD Sjø, Harald Aarø.

HSD Sjø har også merket at lørdagstrafikken har hatt stor vekst den siste tiden, til tross for at bussene fra Askøy går som normalt i helgene.

— Det virker som om folks reisemønster er endret. Flere har oppdaget at hurtigfergen er et godt tilbud, sier Aarø. Ut fra resultatet så langt tror han Beinveien nå slipper nedleggelse.

Gratisbussene fra Bergen Parkeringsselskap som kom for to og en halv måned siden og går fra Nøstet til Bergen Storsenter, har også hatt positiv effekt for Beinveien, ifølge Aarø.

Han er heller ikke redd for at biltrafikken fra Askøy til Bergen skal gå nevneverdig opp etter omleggingen.

— Jeg har ingen problemer med å se folks frustrasjoner, spesielt hos dem som bor på nordvestsiden av Askøy, understreker Aarø og legger til at dersom det er dette som skal til for å redde Beinveien, er det likevel bra. Hurtigfergen frakter 300 000 passasjerer i året.

FLERE PASSASJERER: Etter at busstilbudet fra Askøy til Bergen ble kraftig redusert 18. august, har Beinveien hatt et oppsving på 23 prosent. Det var også meningen, men ikke alle passasjerene er fornøyde med denne typen redningsaksjon.<p/>FOTO: ARNE NILSEN