Vi må si at alle buekorpsene har vist seg frem dette året som et flott skue. Særs å bemerke for en flott uniformering kan sies om Laksevåg Bueskyttere, Løvstakkens Jægerkorps, Skutevikens Buekorps og Wesselengens Bataljon.

Det gode samarbeid mellom flere av buekorpsene har vært en styrke for flere av buekorpsene. Vi må da si mye godt om Dræggens, Nordnæs og Nygårds som over mangfoldige år har stått sammen i tykt og tynt. Likeså må en legge til Sandvikens, Sydnes og Skansensallianse og samarbeidet mellom Skutevikens, Fjeldets og Wesselengens. Slike samarbeid bidrar til å ivareta tradisjonen og det typiske bergenske ved samhold og et godt livslangt kameratskap.

Det som ikke bidrar til å styrke buekorpsånden er de negative utspill i pressen og på internett. Buekorpsene har alltid fremstått på en måte der en viser stil, godt kameratskap, enighet og ordner opp vennskapelig innad om det skulle være noe. Disiplin og respekt for andres meninger har historisk vært en styrke i buekorpssammenheng.

Vi ber om at alle eldre som har vokst opp med buekorpsene som har barn i sine familier forsøker å få sine barnebarn eller barn inn i buekorpsene. Vi tror at det er mye opp til familier og tilhørigheten hvor en bodde eller bor. Buekorpsene har sin sjarm i sitt eget strøk og selve enheten var at familiene har gjennom generasjoner sendt sine gutter til strøkets buekorps. Dette bidrar til at buekorpsene får en mer stabil rekruttering og kan opprettholde en bedre stabilitet med antall gutter. Det å verve på skoler og i strøket er ikke det samme nå lenger som før, da det var nesten flaut å ikke gå i buekorpset for en gutt i oppveksten.

Selve nerven ved at vi skal klare oss sjøl uansett, ligger latent hos buekorpsene. Særlig de som har fungert over mange år, og det er her barn får lære å ta avgjørelser på egen hånd, lære å organisere, ta ansvar uten innblanding fra voksne. Det er her en lærer å underordne seg sine offiserer, sjefen og ha respekt og vise heder til gamlekarer.

Mye kan endre seg med tiden, men vi har merket at tradisjonen endrer seg ikke og buekorpsene vil nok være de samme som på 1850-tallet i fremtiden.

Tradisjonen rundet nylig 150 år, selv om det kan menes at buekorpsene er enda eldre enn som så. Ellers må vi komme med en oppfordring til bergenserne, ta turen innom Buekorpsmuseet.

KJETIL HAGEN, ERIK OLE PAULSEN, STIG HØISÆTHER OG ODD HUGO ERIKSEN,

STIFTELSEN BUEKORPSENES VENNER