Og hørbart bør det jo være når 125 økologiske fjærfe fra hele Hordaland burer seg sammen til sin årlige hønsekongress.

For å bruse litt med vingespennet og kanskje bli Best in show og champion med ærespris og rosett. Helt fritt for broiler-tendenser à la Rikets tilstand.

— En utstilling som denne er fin reklame for hobbyen, også for rekrutteringen. sier Terje Berland, askøyværingen som er formann i Hordaland Rasefjærfeklubb - en forsamling av et hundretall fjærentusiaster. Og helgens utstilling i lagshuset Åsatun ved Gullgruven bød på hele vingespennet av fjærfe; fra høner, ender og gjess til kalkun, fasan og nyklekkede kyllinger til kroner 60 for hvert lille nor.

Var det rart kjernefamiliene kjente sin besøkelsestid i regnværet?

Manglet påfugl

— Det eneste vi mangler denne gangen er påfugl, men vi hadde faktisk ikke bur nok, forteller formann Berland, som selv stilte på utstillingen med en Toppet Hollender, jærhøns og opptil flere paduaner.

Til påsyn uten ørenslyd sammen med en hel festsal full av gullrandete wyandoter, rustrøde welsumere, laksefargede faveroller, gule sussexer og hvetefargede engelske kamphøns.

Og brune italienere, selvfølgelig.

Og nettopp en brun italiener var det som stakk av med Best in show-prisen. En åtte måneder gammel Osterøy-høne, tilhørende veteranen Mons Haugland.

— Overraskende så sent i sesongen, sa Mons, kry som en hane og med blå rosett fra N.R.F.F. på jakken. Og tolv til av samme høneslaget hjemme på Osterøy.

Kor e' fjeren min?

Men flest dyr på utstillingen var det Svein Magne Olsen fra Askøy som stilte med.

Ikke færre fjærfe enn 39, av 15 raser, hadde han fraktet med seg fra Strusshamn. Gule orpingtoner, hvite silker, svarte kochiner og en Jersey Kjempe.

— Svein Magne Olsen begynte med denne hobbyen for bare to år siden, i dag har han rundt 400 dyr av nærmere 35 raser, forteller klubbformannen, nesten like imponert som Bysidens utsendte amatører.

Som er omgitt av bur behengt med røde, hvite og rosa rosetter med bestehønepremier og ærepriser, mens juniorene fikk både diplom og pokal for deltakelse. Ingen var misfornøyd.

Heller ikke fem år gamle Simon Lofnes, som ruslet rundt i Brann-genser med pappa innen rekkevidde og spurte «kor e' fjeren min?»

Hvem vet, kanskje var den blitt til fem høns. Eller 125.

FLAKS: Ole Flåm Svendsen (16 måneder) på bestefars arm beundrer en hvit kochin av dverghøns-typen. Til venstre Carlos Mota.
FOTO: ARNE NILSEN