• De er utrolig seiglivet disse udyrene, sier Bjørn Fossen fra Bjørgegrend. Han har hittil i år tatt livet av 8720 brunsnegler. Nøyaktig.

— Jeg dreper dem med saltvann. Det tar raskt knekken på dem, sier han.

Han lot seg ikke imponere særlig da en dame med noenlunde samme hobby ble intervjuet på TV2 for noen uker siden. Hun hadde tatt knekken på rundt 5000 brunsnegler. Fossen har så langt i sommer 8720 snegledrap på samvittigheten, og tallet kommer bare til å stige. Rekorden på en kveld er 480 snegler. Og ikke nok med det, hver eneste snegl blir sirlig notert i Fossens dagbok.

— Jeg begynte med dagboken i år. I fjor var det så vanvittig med brunsnegler, så jeg bestemte meg for å kartlegge når de kommer og hvor mange de er, sier han.

Så tidlig som 20. mai noterte Fossen de første brunsneglene. Siden har de fylt Fossens saltvannsbøtter til randen og vel så det.

Sneglesesongen er vanligvis fra juni og ut august, men i år var de brune slimete tidlig ute på grunn av den fine våren.

Når mørket faller på

Det er ved mørkets frembrudd at Bjørn Fossen begynner sneglejakten. Det vil si; han trenger ikke jakte så mye, for når mørket faller på kommer de mannsterke frem fra jorden, og jafser grådig i seg fra hagens delikatesser.

— Det er mange som lurer på hvor de gjemmer seg om dagen. De trives i mørket, og skjuler seg under røttene i jorden, under vedstabelen, under steiner og i høyt gress. En dag fant jeg åtte stykker gjemt under søppeldunken, forklarer han. De stakkars åtte ble raskt kastet i bøtten med saltvann. Saltvannet er fra sjøen like ved, og over natten var sneglene likvidert.

Gode råd

Fossen har ingen tro på sneglegiften som selges i butikkene.

— Giften blir liggende igjen i bedet, mens sneglene spiser uforstyrret på plantene, sier han. Han har heller ikke tro på den såkalte «trakkemetoden».

— Sneglene må fjernes fysisk fra hagen. Det holder ikke å tråkke de i hjel på stedet.

Sneglene legger egg, og jeg tror de er i stand til å formere seg også etter at de er døde, advarer han. Han begynner runden ved 22.30-tiden om kvelden, og går til det blir helt mørkt. Han plukker med en liten spade, og samler monstrene i bøtten.

— Tenk om jeg ikke hadde plukket disse 8720 sneglene! Man kan bare tenke seg hvor mange nye som ville ha blitt avlet. Alle plantene i hagen hadde nok blitt oppspist, sier Fossen, og legger til:

– Et h…. makkverk!

Dødssneglene

Det er ikke bare brunsneglen som må bøte med livet i Fossens hage.

— Jeg har observert en ny type snegl. Vi kaller den dødssneglen. De er mye styggere enn de brune – hvite under, og grå-stripete på toppen. Skikkelig ekle, grøsser han. Og alle havner de i samme bøtte, utenom svartsneglen.

— Nei, de er så snille og gjør ikke noen skade.

Så de får leve, sier han.

Fossens mål er å runde 10. 000 snegler, men han tror ikke han kommer stort lenger enn det. – Sneglesesongen i år nærmer seg slutten, og takk og lov for det, plirer han.

«MASSEMORDER»: Dette er én av de 8720 brunsneglene Bjørn Fossen har tatt knekken på.

SKRIVER DAGBOK: Bjørn Fossen skriver ned hvor mange snegler han har tatt hver eneste dag, og hvor mange han har tatt til sammen i løpet av sommeren.
FOTO: JAN M. LILLEBØ