OLAV GARVIK olav.garvik@bt.no

– Bondevik er for lett, og Kristelig Folkeparti er norgesmester i kamelsluking. Det har sviktet både bibeltro prester og staten Israel, sier Bjarne Kydland som er sekretær for det vesle partiet.

Han understreker dermed overfor Bergens Tidende at det er et konservativt og fundamentalistisk parti som byr seg frem på det politiske torget.

– Vi skulle hatt flere Kåre Kristiansen'er og Korvald'er, sukker han og maner til sterkere vern om den «konservative grunnlovstolkningen», som han sier.

Håper på tusen stemmer Kristent Samlingsparti er blant dvergene i politikken, og vil være sjeleglad om det greier å kapre et tusen stemmer i Hordaland, slik pressetalsmann Odd Magne Havneraas vurderer valgutsiktene i september. Selv står han oppført på tredjeplass på listen.

– Alle må begynne i det små, sier han.

Lørdag formiddag møtte et titalls personer frem i IOGT-huset i Øvregaten for å nominere kandidater. Partiets leder, Ivar Kristianslund, troner øverst på stortingslisten, selv om han bor i Østfold.

Kørner på andreplass Per Kørner, som kaller seg prost i Strandebarm prosti, er oppført på andreplass, men var ikke til stede da partiet presenterte seg.

Det er fremfor alt Kristelig Folkepartis avvisende holdning til prester som Kørner, Ludvig Nessa og Børre Knudsen som har provosert mennene bak Kristent Samlingsparti.

– For KrF er det altså plass for en Rosemarie Køhn i statskirken, men ikke for de bibeltro prestene, sier Kydland forarget.

U-hjelp gjennom misjonen Av partiprogrammet fremgår det blant annet at u-hjelpen må bli omgjort til et statens katastrofefond, og ellers bli formidlet gjennom norsk misjon.

Abortsaken har en sentral plass, og ifølge partiprogrammet er likestillingsloven «en pådriver til svangerskapsavbrytelse.»