— Det var meningen at vi skulle seile Statsraaden i tre uker fra Portsmouth og videre til Las Palmas. Vi må dessverre avlyse dette fordi brennkopper er så smittsomt at vi ikke kan risikere å smitte båten, og dermed risikere at Sjøkrigsskolen må avlyse sin 11 ukers tur fra Las Palmas til Karibia, opplyser presseoffiser Pia Solhaug Width hos befalsskolen for Sjøforsvaret til bt.no.

En tredjedel smittet

Hele 60 av de 166 elevene ved Befalsskolen for Sjøforsvaret i Horten, har vært smittet av brennkopper i sommer.

— Vi har innført et strengt regime og satt i gang en rekke tiltak for å komme sykdommen til livs; avdelingen er vasket ned med klor og elevene har vært permittert. Likevel tar vi ikke sjansen på å gjennomføre toktet, forteller Pia Solhaug Width.

Faren for oppblomstring av brennkopper om bord satte dermed en stopper for toktet til befalsskoleelevene denne gangen.

Sjøkrigsskolen seiler

Statsraad Lehmkuhl ligger nå til kai ved Sjøkrigsskolen på Laksevåg. Den kommer til å sette kursen sørover med eget mannskap mandag, får bt.no opplyst ved Sjøkrigsskolen.

— Vi kommer til å gjennomføre toktet for Sjøkrigsskolen sin del. Kadettene herfra går om bord i Statsraaden på Las Palmas den 28. september i samsvar med planen, sier avdelingsleder ved lederutviklingsavdellingen på Sjøkrigsskolen Lars Flostrand, til bt.no.

Brennkopper

Brennkopper er en bakterieinfeksjon i huden, vanligvis forårsaket av en form for streptokokk-bakterie, men man kan også ha stafylokokker i huden.

Det er særlig barn som rammes, men voksne kan også få infeksjonen, spesielt i familier hvor noen av barna er smittet.

Hos de fleste er det kun snakk om en relativt overflatisk hudinfeksjon, men streptokokk-bakterier kan også gi opphav til andre infeksjonsformer, eks. halsbetennelser og i sjeldne tilfeller dypere vevsinfeksjoner.

Infeksjonen arter seg som åpne- eller skorpebelagte sår med utvikling av væske og puss. Starter gjerne som små «prikker eller kviseliknende sår, men vokser raskt i størrelse og sprer seg ofte til andre deler av kroppen, særlig fordi en via fingrene overfører bakteriene rundt på kroppen. Er der da noen små rifter der, vil bakteriene kunne gi opphav til et nytt sår.

Forebygging viktig

Forebygging av nye infeksjoner/smittesteder viktig del av behandlingen. Vask og rensene sårene godt med rikelig Pyrisept eller Klorhexidin rensevæske. Fjern løse, skorper (med størknet puss). Dekk til sårene med plaster eller egnet bandasje slik at ikke sekret smøres rundt tilandre steder på kroppen eller andre personer. Gjenta dette 1-2 ganger daglig. Evt. bruk lokal antibiotikakrem.

Fordi det nå er mange som har stafylokokker som årsak til sine sår, vil det vanlig brukte middelet Fucidin ofte ikke hjelpe pga. motstandsdyktighet hos bakteriene. Det kan derfor være bedre å bruke for eksempelvis Bacimycin sårpudder.