Han sa det påskeaften på NRKs tv-program om miljøvernminister Brendes tur til Antarktis — verden største «wilderness». Gaarder og NRKs Petter Nome var med på ministerens turbotrip til isødet i sør. Brende ivret også meget sterk for «wilderness» i programmet.

Miljøfokuset er tilbake der det startet for mer enn 100 år siden - blant overklassen i London og USA. Blant bemidlede hvor primære naturbehov som mat, varme hus og klær var selvfølgeligheter, sositetsballene ble kjedelige, turismen til fjerne destinasjoner begynte og «wilderness» ble et sted for nye eventyrlige opplevelser. Da ble de første naturparker ryddet for innfødte og grunnlaget for dagens «naturetainment»-industri ble lagt - «ecotourism» og naturfilmer på lerret og tv-skjerm. Det er på høy tid å spørre; er mangel på «wilderness» til «naturetaiment»-industrien fremtidens store miljøutfordring - helst med store rovdyr? Hvor er det blitt av temaene som frontet miljødebatten for noen tiår tilbake?

Både Gaarder og Brende bør ta det som et hint at de ikke var i stand til å bestige Sofietoppen. Fjelltoppen i Antarktis som har fått navn etter Gaarders romanfigur. Sofie betyr nemlig visdom.

ARNT ORSKAUG, FOLKEAKSJONEN NY ROVDYRPOLITIKK, LOKALLAGSLEDER LILLEHAMMER