LARS R. OLSEN

Det er ikke bare bare å få Turistinformasjonen i Bergen til å utlevere sine kunder, men vi klarte det. Det er dit cruiseturistene drar for å veksle penger, og backpackerne kommer til skrankene for å få bussruter.

— Husk nå også å få med at alle turistene er forskjellige, sier avdelingsleder Inger N. Balean. Ja da, men la oss glemme det for et øyeblikk.

Familiesøkende amerikanere: Gjerne et middelaldrende ektepar eller en familie på jakt etter sine røtter. De vil se i historiske arkiver, drar på fjordene, til muséer og tar gjerne en konsert på Trollhaugen. Amerikanerne har mange penger og bor på de beste hotellene.

Travle cruiseturister: Har mange penger men lite tid. De fleste forsvinner i busser like etter at båten klapper til kai. De skal se gamle Bergen og Trollhaugen. Kanskje ta en tur med Fløybanen. De får også et par timer til å sjekke ut fisketorget og sentrum før de må videre.

Asiatiske gruppereisende: De fleste fra Asia tropper opp mannsterke med en guide som styrer dem frem og tilbake. I det siste har det kommet mange fra både Kina og Korea i tillegg til japanerne. Sistnevnte vil ta bilder av alt mulig, gjerne sammen med innehaverne av taxfri-sjappene som er ved Fisketorget.

De som bruker litt mindre

Den norske kjernefamilien: Har med barna, og reiser gjerne med bil. Vil gjøre ting sammen med familien. Akvariet er spesielt populært. Enslige par er interesserte i bylivet og festspill. De bruker mer penger enn de fleste utenlandske turistene. Sitter gjerne en hel kveld på et utested for å drikke og spise, i motsetning til turistene som gjerne vil raskere fra sted til sted.

Forvirrede italienerne: Kommer fra Italia med bilene sine. Alle skal til Nordkapp, men mange ombestemmer seg når de skjønner at norske kystveier likner lite på autobahn i Tyskland. Drar derfor litt i villrede rundt omkring.

Blakke backpackere: Vil ha billigst mulig løsning fordi de egentlig ikke har råd til å være i Norge. De lager matpakke og bruker aldri buss. Går gjerne over hele byen med en ýLonely Planetý-guide i lomma. Tror de kan ta dagsturer til Prekestolen og Geiranger og komme tilbake til Bergen om kvelden.

Fiskende tyskere: Kommer gjerne i bobil med fiskestenger stikkende ut av vinduet. De skal på «angelreisen», fisketurer. De vil gjerne feriere i en hytte eller et feriehus på et øde sted. Bruker helst lite penger.