— Det er tørt for tiden, så folk bør være forsiktige, sier Torkjell Helle i Bergen brannvesen til bt.no.

I går var det to gressbranner i Hordaland som måtte slokkes av brannvesenet, og i Sogn og Fjordane kom bål ut av kontroll hele syv steder i fylket.

I dag er det også kommet inn meldin-ger om mindre branner.

— Folk må sørge for å ha vann i nærhe-ten når de skal brenne bål, og så må bålene være små, sier Helle, fungerende vaktkommandør hos Bergen brannvesen.

Han minner dessuten om at det ikke er lov til å brenne annet en løv og kvister på disse private bålene.

— Folk hiver gjerne på både papp og materialer, men det er ikke lov av miljøhensyn. Disse tingene skal kastes på deponi, sier Helle.

Ikke bål i mørket

Det er heller ikke lov å brenne bål etter mørkets frembrudd.

— Et bål blir veldig dramatisk når det er mørkt, og det ser lett ut som om hele huset står i full fyr. Da står ikke telefonen stille her hos oss, sier Helle.

Han advarer dessuten bønder mot å svi av beiteområder. I en av brannene på Gåsøyene utenfor Kalvåg i Nordfjord var det nettopp dette som førte til at brannvesenet måtte tilkalles.

— Mange bønder svir av gresset for at det skal vokse opp bedre gress til beite for dyrene, men det er veldig fort at dette kommer helt ut av kontroll, sier Helle.

Unger med fyrstikker

I en brann i Leikanger lørdag var både en driftsbygning og flere hytter nær ved å gå med i flammen etter at to 12-åringer hadde lekt med fyrstikker.

En grunneier forbrente dessuten hånden sin kraftig i arbeidet med å slukke brannen. For brannvesenet er nysgjerrige, utforskende barn en av de alle største bekymringene hver eneste vår.

— I perioder når det er tørt må vi daglig ut og slukke branner som er påsatt av unger. Jeg vet ikke hvorfor de gjør det, men de prøver vel ut ting. Vi merker det med en gang skolen slutter i 14-15-tiden. I veldig tørre perioder har vi flere slike branner om dagen. Barn skal ikke ha lightere og fyrstikker. Det bør foreldrene prøve å sørge for, sier Helle.

Snakk med barna

Han tror det vil være fornuftig om foreldre snakker med barna sine om farer ved bruk av lightere og fyrstikker, fordi det skal svært lite til før ild sprer seg i tørt gress.

— Vi er på vei inn i denne tiden nå, og så varer det helt frem til sommeren. Så snart gresset er skikkelig grønt, er det ikke noe problem lenger. Da får de ikke fyr på det lenger, sier Helle.