Med seier blir resten av sesongen uansett et bikkjeslagsmål for å unngå nedrykk. For aldri har lagene i bunnstriden vært så mange og ligget så tett. Trener Mons Ivar Mjelde har uttalt til Bergens Tidende at suksess eller fiasko i jakten på en notorisk målskårer kan bety forskjellen på eliteserie og 1. divisjon neste år. Og at det gjelder tross fremgangen i det siste, presiserer han.

Men problemet er som alltid penger, eller rettere sagt mangel på penger. Og det kan komme til å koste dyrt. Selvsagt kan Brann få en middels god spiss gratis eller for knapper og glansbilder. Men middels gode spisser er jo nettopp klubbens problem. Og det blir ikke mer liv av å legge to lik i kisten!

Så hvem kan hjelpe Mons Ivar og Brann? Du kan! For to uker siden ble det opprettet teletorgnumre der bergensere flest og andre brannpatrioter kan ringe inn og gi hundre kroner hver til kjøpet av en ny spiss. En god del har ringt — mange flere ganger. Men for det store flertallet bergensere er hundre kroner øyensynlig et for stort offer, selv for dem som står på stadion OG synger: «Dø for Brann - alle mann!».

Nå er ikke dette snakk om å dø for Brann. Det er ikke engang snakk om å blø for Brann. Det er snakk om å gi 100 kroner hver. Verken mer eller mindre. «Men det hjelper ikke med hundre kroner. Brann trenger jo millioner,» innvender kanskje du. Til deg sier vi: Branns midtbanekjempe Seyi Olofiana kostet en million kroner. Dersom 10.000 av Bergens befolkning på 250.000 nå tar opp telefonen og ringer - så har Brann i løpet av få minutter penger til en ny «Ola fra Fana» på topp. Men du vil jo ikke gi. Verken nå, i morgen eller neste år (når Brann er i 1. divisjon og trenger 10-15 millioner kroner for å dekke tapte inntekter). Dermed har klubben bare småpenger å rutte med i jakten på spissen som skal sikre Brann ny kontrakt i eliteserien.

For oss som har glede av å se Brann spille i eliteserien, ville jeg tro at spørsmålet ikke var om vi har råd til å avse en hundrelapp hver - men om vi har råd til å la være. Dette handler ikke om at en idrettsforening risikerer å komme i dårligere selskap neste år. Dette handler om en av våre mest symbolske institusjoner ved siden av Festspillene og Buekorpsene. Det handler om noe av det som gjør oss bergensere ekstra stolte av å være bergensere.

Kanskje overlever Brann i eliteserien uansett. Kanskje rykker Brann ned, selv om de får penger til en ny spiss. Det er det i dag ingen som vet. Men det er nå, og ikke når fasiten foreligger, at vi har muligheten til å påvirke utfallet. Om ikke annet kan vi i alle fall vise at vi bryr oss!

Og hvem vet: Fort kan serieinnspurten bli spennende på en helt annen måte enn det ligger an til nå. Det er tross alt bare ti poeng opp til medaljeplassen!

Så ring inn og vis hvor patriotismen bor!

Teletorgnumrene finner du på Branns hjemmeside, www.brann.no!

Jonni Helge Solsvik, ordfører i Andøy kommune og Martin Riber Sparre, NRK-journalist i Bodø