— Jeg husker bare bruddstykker av det som skjedde den kvelden. I ettertid har jeg fått vite at jeg ble kastet ut av bakvinduet. I sammenstøtet med asfalten brakk jeg ryggen og fikk venstre hofte ut av ledd. Begge lungene ble punktert. Det er utrolig at jeg overlevde, sier 31-åringen til Bergens Tidende.

Skjøt seg inn

For femten måneder siden, natt til lørdag 9. juni i fjor, sto 31-åringen på Toppe med en ladd pistol i hånden. Han og to bekjente hadde bestemt seg for å bryte seg inn i lokalene til Solberg Dekk.

— Jeg husker at jeg skjøt i stykker døren og gikk inn i forretningen. Etter det er alt blankt. Jeg var svært ruset den kvelden, forteller 31-åringen.

Han husker ikke at han satte seg inn i baksetet på den gamle bilen. Heller ikke at den 25 år gamle sjåføren kjørte i vill fart mot Salhus, at bilen skar ut av veien og traff autovernet.

— Jeg er naturligvis forbannet på sjåføren. Han må ha kjørt som et svin.

Den 25 år gamle sjåføren satt fastklemt i vraket, men kom fra ulykken med lettere skader. I morgen møtes de to mennene for første gang siden den skjebnesvangre natten i 2001.

31-åringen skal trille inn i rettssal 3b og vitne i straffesaken mot sin tidligere innbruddskompanjong. 25-åringen er blant annet tiltalt for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand. Han risikerer ubetinget fengsel.

Selv har 31-åringen allerede gjort opp for seg. Han ble tidligere i år dømt til betinget fengsel for det mislykkede innbruddsraidet på Toppe.

Tredjemann sovnet

Frem til i fjor var 31-åringen det politiet betegner som en «gjenganger». Han ruset seg, stjal og satt med jevne mellomrom i fengsel. Totalt har han tilbrakt fem år bak murene, blant annet for to ran.

I dag er livet ganske annerledes for mannen som en gang var en kriminell stoffmisbruker. Bergens Tidende treffer ham i en liten toroms leilighet i sentrum. Han er uføretrygdet og klarer seg ikke på egen hånd. Hjemmehjelpen er innom daglig, blant annet for å vaske.

— Tilværelsen min er snudd helt på hode. Det er vanskelig å akseptere at jeg skal sitte i denne stolen resten av livet. Jeg tenker mye på hvor tilfeldig alt er. Vi var tre da vi brøt oss inn, men bare to som satte oss i den bilen. Tredjemann sovnet inne i butikken. Det reddet kanskje livet hans.

31-åringen håper nå å få plass på et rehabiliteringssenter. Han vil ta utdannelse, skaffe seg jobb og tjene penger på ærlig vis. Men det er ikke lett å vende tilbake til samfunnet etter et liv på kant med loven. For selv om 31-åringen ikke lenger er kriminell, står kreditorene i kø. Ransofre krever erstatning og tidligere bekjente i byens underverden ber ham gjøre opp gammel gjeld.

Håpet hans nå er at han skal få erstatning fra forsikringsselskapet. Først da kan han ta fatt på sitt nye liv.