I går startet fyrverkerisalget. I dagene frem mot nyttår vil både politi og brannvesen i Bergen foreta hyppige kontroller av både bruken og omsetningen av årets nyttårssmell.

— Det er et generelt forbud mot fyrverkeri før selve nyttårsaften, da det gis dispensasjon fra klokken 18 til 02. Dessuten er det 18 års aldersgrense på både kjøp, bruk og besittelse av raketter. Vi kommer derfor til å ha våre øyne spesielt rettet mot ulovlig fyrverkeribruk. Flere politipatruljer vil ha dette som spesialoppdrag i dagene fremover. Vi har kapasitet til å kunne gjennomføre slike kontroller, sier sjefen for ordensavdelingen i Bergen politidistrikt, Harald Antun til Bergens Tidende.

Sviende bøter

De som blir tatt for ulovlig bruk av fyrverkeri, får rakettene beslaglagt og minst 1000 kroner i bot. Er de i tillegg beruset, eller det oppstår skader på personer eller eiendom, blir boten vesentlig høyere. Politiet vil også bøtelegge unge helt ned til 15 år, lover Antun.

Bergen brannvesen gjennomfører en rekke kontroller i forretningene som selger nyttårssmell i romjulen.

For mye krutt

— Årlig kommer vi over en del tilfeller av brudd på bestemmelsene. I første rekke slår vi ned på salgssteder som oppbevarer for store mengder krutt inne i forretningene samtidig. I tillegg vil vi sjekke om salgslokalene er egnet til omsetning av fyrverkeri. Kommer vi over regelbrudd, gis forretningen først en advarsel og mulighet til å rette opp forholdene. Hvis ikke det fører frem, stopper vi salget, sier informasjonsleder Jan Ove Brakstad ved Bergen brannvesen til Bergens Tidende.

Totalforbud på Fjellsiden

— Selv på nyttårsaften, når det gis dispensasjon fra oppskytingsforbudet mellom klokken 18.00 og 02.00, er det regler å forholde seg til. I hele Bergensområdet gjelder dispensasjonen for nyttårsraketter kun oppskyting over åpent vann, sjø, snødekket mark eller åpne områder, legger de til. På Fjellsiden i Bergen er det også i år totalforbud mot fyrverkeri både før og på selve nyttårsnatten.

— Fra Breistølen i nord til Forskjønnelsen i sør og nedenfor Fjellveien er all fyrverkeribruk helt forbudt. På grunn av den svært store brannfaren gis det ikke dispensasjon for dette området, sier Antun.

Flere ønsker forbud

Han legger til at politiet har mottatt flere ønsker om å innføre forbud mot fyrverkeri i andre deler av Bergen.

— Men disse ønskene har vi ikke etterkommet. Brannfaren er det eneste kriteriet vi vurderer et totalforbud opp mot.

Jan Ove Brakstad i Bergen brannvesen sier at fyrverkeri ikke har ført til storbranner i Bergen siden 1999. Nå håper brannfolkene som skal på vakt på årets siste kveld at snøen blir liggende til over nyttår.

— Snø reduserer brannfaren dramatisk. Fortsetter det vinterværet vi har nå, er sjansene til å få en flott og trygg nyttårsnatt gode hvis man samtidig opptrer med vett og forstand og følger reglene for fyrverkeribruk, sier Brakstad.