DebattAv Unn Sissel Nedland

Bryggene var fascinerende, utsikten fra Fløyen likeså. Det var morsomt å være «guide» i det som midt på 1950-tallet var hjembyen min i noen år.

Men da vi kom nedover Torgallmenningen, mot gamle Hotel Norge, fikk vi sjokk! Her fløt det av søppel, på gaten, ved husveggene, ved butikkene. Cola-begre, hamburger-emballasje, servietter — alt overalt! Søppeldunker var der i massevis, men de var jo stapp fulle - det tøt søppel ut av dem! Noen hadde riktignok vist oppdragelse og hadde stilt sine etterlatenskaper oppå disse, men de fleste hadde bare droppet brukt og tom emballasje der og da!

Det jeg undres på, er om dette var et engangstilfelle, at en eller annen i avdeling for renovasjon avspaserte denne lørdagen, slik at ingen hadde fått ordre om å hente avfall? For det kan da vel ikke være gjengs kultur i Bergen at man kaster avfall fra seg der en står og går?

Sist jeg besøkte Bergen, i mai, var der også en slags overraskelse på Torgallmenningen: Da var den befolket av en flokk personer som i en time sto og bare stirret ut i luften. Det oppfattet jeg var et utslag av at Bergen var Norges kulturby 2000. Jeg må si at den performancen var mer en kulturby verdig enn den forsøplingen vi opplevde sist lørdag ettermiddag i 16-tiden!

Her i Trondheim har vi noe som heter «Ryddekorpset», som er i arbeid hele sommerhalvåret. Det består av brukere fra HVPU-institusjoner i området, som bokstavelig talt holder byen ren. Da får ikke en ispinne eller et karamellpapir ligge på gaten, før de er der med stikkertene sine og får det vekk! De ledes av sommerarbeidende studenter, og lønnen deres går direkte til fritidstiltak i institusjonen der de bor. Tiltaket administreres og betales av næringslivet i «midtbyen», Trondheim sentrum.

Trondheim er en ren by - jeg håper det vi opplevde i Bergen var et engangstilfelle, og at Bergen også er en ren og pen by! Uansett, så kan vel ovennevnte tiltak muligens også ha interesse i Bergen?

Jeg gleder meg til å komme tilbake til Bergen på nytt besøk, og går ut fra at det da er blåst på Torgallmenningen!