— Jeg hadde vært nede og laget til frokost da jeg kom opp på dekk og ble spylt ned av masse vann, forteller Sissel Ottesen. Hun har i to og en halv uke vært passasjer på «Børøysund» som er Norges siste gjenværende kullfyrte passasjerdampskip. Hun forteller at noen torgselgere var fryktelig irriterte fordi båten sotet til de hvite t-skjortene de solgte.

— De spylte med vannslangen fra Zachariasbryggen, og forsøkte også å treffe en 3-åring vi hadde her, forteller Ottesen. Hun vurderte å anmelde det til politiet. I stedet var det politiet som kom for å ta en alvorsprat med skipper Magne J. Hansen.

- Synd at det skjer

Hansen synes det er synd at slikt skjer.

— Det er veldig sjelden vi har det problemet, sier han. Hansen forteller at når det er nyfyring kommer det avfall i form av sot.

— Torgselgerne dekker jo til klærne sine når det er regn, så de burde jo bare kunne dekke til når vi fyrer opp også. I en havn må man kunne fyre opp en båt. Det er uansett ikke så ofte vi ligger der, sier Hansen.

Han tror det dreier seg om en kollisjon mellom gammel og ny tid.

— Før i tiden lå det jo mange slike båter i denne havnen, men det var ingen som klaget da. Det var heller ingen som sto og solgte hvite t-skjorter, legger han til.

Avhørt av politiet

Politiet kom og avhørte Hansen etter klagene fra torgselgerne.

— Det må da være unødvendig å sette i gang noe sånt, sier Hansen oppgitt. Han forteller at det er politikerne som har avsatt plassen til veteranbåter, og ikke dem selv som har valgt å legge seg der.

— Politiet mente det var fornuftig å legge seg et annet sted, sier Hansen. «Børøysund» kom inn til Bergen igjen søndag ettermiddag, og la til like ved Nykirken. Vi skal ta imot kull i morgen, så vi kunne uansett ikke ligge der vi pleier, sier Hansen.

— Det er en skam for byen at «Børøysund» ikke får ligge innerst i Vågen, sier Karl Gunnar Nesheim, eier av båten «Bruvik».

— Det er den siste båten av det slaget vi har her til lands, og det er en glede å ha den her på besøk, sier Nesheim.

«Børøysund» blir liggende på Nøstet til mandag, før den drar videre til Haugesund, Kragerø og Oslo.

SISTE I SITT SLAG: DS «Børøysund» (t.h.) er Norges siste gjenværende kullfyrte passasjerdampskip. Her er den på vei til Gudvangen sammen med «Granvin».<p/> ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL