Første arbeidsdag i januar inntok fire boligaksjonister kontorlandskapet i annen etasje på Studentsenteret i Bergen.

Høstens valg til unionsmøtet, som er studentpolitikkens storting, endte med brakseier til boligaksjonistene. Boligaksjonen tok 11 av 19 seter. Sosialdemokratene fikk fem representanter og de konservative tre.

På veggen henger starten på en veggavis skrevet med tusj på oransje papp. Den handler verken om renten på studielån eller USA aggressive linje overfor Irak.

På den oransje veggplakaten står noen hovedmål for årets heltids studentpolitikere. Alle handler om boligpolitikk.

Nye husokkupasjoner

— Vi skal fortsette arbeidet som boligaksjonen har drevet. Forskjellen er at vi har større ressurser og mer tid, sier Ståle Holgersen, som sammen med Geir Mjaavatn, Siri Helle og Anne-Kathrine Vabø er blitt betalte aksjonister på full tid.

— Og det betyr flere husokkupasjoner?

Firkløveret i hjørnesofaen nikker energisk.

— Og flere månedens hushai?

Samstemt nikking: - Vi rekker 12, sier Siri Helle med et smil.

Opplistingen av dem som er tildelt den tvilsomme æren gjør det klart at begrepet hushai rommer så mangt - også Studentsamskipnaden og kommunen.

Boligaksjonen er blant dem som gleder seg over Aps nye ambisiøse mål for en sosial boligpolitikk. 20.000-30.000 mennesker vil Ap-leder Ruth Grung bygge bolig for rundt Store Lungegårdsvann.

— Bortsett fra at vi er på vakt når en politiker lover noe, er dette som musikk i våre ører, sier Anne-Kathrine Vabø. - Men først og fremst ønsker vi at kommunen gjeninnfører en boligpolitikk. I dag finnes det etter vår mening ingen boligpolitikk, bare et boligmarked.

Drømmer om husbygging

Vabø har også notert seg løftene om gratis kommunale tomter til utleieboliger. Og røper at drømmen for boligaksjonen er å komme i gang med et eget boligprosjekt dette året.

— Vi ønsker å vise i praksis at det er mulig å bygge sosialt og miljøvennlig, sier Vabø.

Spørsmålet ligger snublende nært: Hvordan bor boligaksjonister i Bergen?

De fire vrir seg litt i sofaen. Klar over at boformen de har valgt er uglesett blant huseierne i sentrum, som frykter hyblifiseringen mer enn noe.

To av dem kamperer i samme sentrumsleilighet og betaler 2200 i måneden hver. Leiligheten er omgjort til et bofellesskap for fem og gir huseieren 11.000 raske pr. måned.

To betaler 2700 hver i et bofellesskap for fem - uten dusj. 13.5000 i måneden til utleieren.

— Jeg synes det er trist at fem studenter i fellesskap skal være så mye mer kjøpekraftig i boligmarkedet enn for eksempel en barnefamilie, sier Anne-Kathrine Vabø. Nærmest unnskyldende.

Og lover å arbeide for et bedre boligmarked for alle. På full tid. Hele året.

BRAKSEIER: I år skal Siri Helle, Anne-Kathrine Vabø, Geir Mjaavatn og Ståle Holgersen drive boligpolitikk på full tid, etter en brakseier i høstens studentvalg.<p/>FOTO: KNUT STRAND