Se Møterom i dag på TVHordaland: Salhuskvintettens Bjørn Jensen møter Arvid Blommedal til debatt.

— Jeg er blitt nedringt av folk som er rasende på grunn av at barna blir påtvunget nynorsk i skolen, sier bydelsleder i Åsane, Arvid Blommedal (suspendert fra Frp).

Han har tatt initiativet til folkeavstemningen.

I dag har førsteklassingene i både Hordvik og Kyrkjekrinsen nynorsk. Dette var resultatet av de nye elevenes egne ønsker i 2002/2003:

  • I Kyrkjekrinsen ønsket seks av 37 elever nynorsk, resten bokmål. Resultat: Alle fikk nynorsk.
  • I Hordvik ønsket fem av 33 elever nynorsk, resten bokmål. Resultat: Alle fikk nynorsk.
  • Totalt i de to kretsene ønsket 11 av 70 elever nynorsk. Resultat: Alle fikk nynorsk.

— Dette er ikke særlig demokratisk. I en by der over 95 prosent bruker bokmål, er det meningsløst at skoleelevene skal ha nynorsk som sitt hovedmål, sier Blommedal.

Lederen i Noregs Mållag, Endre Brunstad, mener flertallet av bokmålselever skyldes at foreldrene ikke har gjort et bevisst valg.

— Det er vanlig å følge flertallet. Jeg mener at nynorsk er det riktige for disse skolekretsene på grunn av den lokale forankringen målformen har. Dette er tradisjonsrikt nynorskområde med et sterkt nynorsk miljø.

Han vil arbeide for å overbevise så mange som mulig om at de bør velge nynorsk, men legger til at han vil akseptere flertallets valg.

Det sier også Blommedal at han vil:

— Jeg vil uansett følge det folket sier, forteller Blommedal, som seierssikker allerede har skrevet forslaget til bydelsrådet om å innføre bokmål i skolene.

Folkeavstemningen vil være rådgivende. Etterpå skal saken behandles av bydelsrådet.