MARIT HOLM marit.holm@bergens-tidende.no Måløy

Lokalavisen i Måløy, Fjordenes Tidende, skriver i dag at fylkesskattesjefen gjennomførte bokettersyn hos OK-Fish i Måløy i 1994, 1995, 1996 og 1997 uten å finne noe unormalt. I tre av disse årene skal OK–Fish ifølge den samme fylkesskattesjefen ha begått norgeshistoriens største avgiftsbedrageri.

Likevel mener fylkesskattesjefen i Sogn og Fjordane, Øystein Alme, at reglene og rutinene er gode nok.

– Vanskelig å se – Det jukset som vi mener Jarle Kvalheim har bedrevet, er uendelig vanskelig å se. Det lar seg ikke kontrollere mot annet stoff i regnskapet. Eneste måte å oppdage det på, er å sammenholde bilagene for fisken som er kjøpt mot tilsvarende dokumenter hos bedriftene som har solgt, sier Alme.

Han avviser at det er kontrollproblemer med fiskehandel der flere fylkesskattekontor er involvert.

– Svindel alltid mulig – Svindel vil alltid være mulig, i alle bransjer. Men vi er nødt til å ha et system som er bygget på tillit. Skulle vi gardere oss mot lovbrudd av typen det her er snakk om, kunne for eksempel all fisk blitt momsbelagt. Da ville ikke oppdretterne hatt anledning til å levere momsfritt til sine eksportører. All momsrefusjon måtte skje i siste ledd. Og det ville være lett å kontrollere. Men det ville også gjort hverdagen til oppdretterne mer tungvinn og byråkratisk, mener Øystein Alme.

Fiskeeksportør Jarle Kvalheim er siktet for å ha svindlet til seg moms for over 220 millioner kroner, og Økokrim kommer til å jobbe på spreng for å prøve å finne ut om Kvalheim kan ha stukket unna noen av midlene han er siktet for å ha lurt til seg. Forsvarerne hans, Per Kjetil Stautland og Reidar Blom, skal prøve å sette seg inn i transaksjonene som er foregått, i samarbeid med Kvalheim selv og politiet.

Kritiserer økokrim – Det er grunn til å presisere at absolutt ingenting tyder på at noen av midlene som synes å ha tilflytt selskapet har gått i vår klients egen lomme. Alle momsrefusjonene er ført opp i regnskapene og gått inn i den vanlige driften, sier advokat Per Kjetil Stautland til BT.

Han er lite blid på Økokrim som han mener er altfor bombastisk om omfanget av saken.– Størrelsen på beløpene det dreier seg om er fortsatt uklar, sier Stautland.

Les også: Kjøpte dyrare, selde billegareVaretektsfengsla i to veker

OK-Fish i Måløy hadde bokettersyn i 1994, 1995, 1996 og 1997, men fylkesskattesjefen i Sogn og Fjordane, Øystein Alme, mener reglene og rutinene er gode nok.