• Takk og pris, sa hobbyfisker Harald Hauso da han tok farvel med den blinde torsken han har fått i rusene sine mer enn 40 ganger det siste året.

ARNE COLLIANDER arne.colliander@bt.no

Atlanterhavsparken i Ålesund har lovet den etter hvert internasjonalt berømte torsken kost og losji. Onsdag ble den tatt opp av sjøen ved Grimo i Sørfjorden i Hardanger og plassert i et stort kar på en lastebil.

— Jeg er sjeleglad jeg er kvitt plageånden - og for så vidt mediatrykket også, sier den 69 år gamle hobbyfiskeren.

Verden rundt Siden han stod frem med den utrolige historien sin i lokalavisen Hardanger Folkeblad for tre uker siden, har telefonen knapt stått hjemme hos ham. Beretningen om den stedbundne, sta og blinde torsken har gått sin seiersgang over hele verden.

— Jeg har fått brev like fra Arizona i USA. Det var noen som mente torsken burde komme i Guinness' Rekordbok, sier Harald Hauso.

Da Bergens Tidende fortalte om den viljesterke torsken, hadde den oppsøkt torskerusen til 69-åringen hele 35 ganger. Selv om den er blind, har den rundt tre kilo tunge, men magre fisken funnet veien til rusen hans ytterligere fem-seks ganger.

Rekonvalesens Da direktøren for Atlanterhavsparken nylig ringte, var Hauso snar med å slå til. Han satte torsken i fangenskap, og pustet lettet ut da den satte kursen nordover onsdag morges.

— Du kunne jo ha spist den ...?

— Det ville blitt et magert måltid. Nei, dette var ingen matfisk. Det var derfor jeg stadig satte den på frifot igjen, sier han.

I Ålesund står direktør Jan Einarsen i Atlanterhavsparken klar til å gi den celebre gjesten førsteklasses forpleining.

— Vi skal gjøre vårt beste for at den skal trives. Vi kan by på eget stort kar, og rikelig med mat, kort sagt en trivelig rekonvalesens, sier han.

Avslo førstehjelp Da Bergens Tidende inspiserte den berømte torsken da den passerte Vågsbotn ved 14-tiden onsdag, så den alt annet enn sprek ut. Den plasket dovent med halen, lå på siden, og så ut til å være på vei til de evige jaktmarker.

Gjennom Bergens Tidende tilbød Akvariet i Bergen å yte førstehjelp til den berømte lastebil-passasjeren.

— Vi kan tilby både friskt vann, oksygen og eventuell overnatting før den fortsetter nordover, sa biolog Kees Ekeli.

Men direktør Einarsen ville ikke risikere noe tidsspille.

Sjøsyk- Jeg tror det er best vi prøver å gjøre transportetappen kortest mulig, sa han, vel vitende om at hans gjest var i skrøpelig forfatning.

— Den er nok plaget av sjøsyke, sier han.

— Hvafornoe ...?

— Ja, fisk kan også bli sjøsyke. Særlig når det skumper mye.

Og skumpet gjorde det definitivt på dårlige og isbelagte vestlandsveier.

Hva ville du gjort om du gang på gang fanget samme skinnmagre torsk? Gi din stemme og se hva de andre BT-leserne ville gjort!