— Resten av ferien er ødelagt, fortviler mor Margrethe Joys.

Den vakre sommerdagen på Tretteskjæret utenfor Nordvik ble ikke akkurat slik småbarnsfamilien Lund Joys hadde tenkt seg. Johan Herman måtte tilbringe dagen på Legevakten i Bergen og sy fire sting, istedenfor å leke i det deilige vannet. Årsaken er at sløve badegjester har knust flasker, og ikke ryddet opp etter seg.

— Forestill deg at du er et lite barn som hopper ivrig rundt på stranden og ønsker å lære å svømme så fort som mulig. Plutselig skjærer en knust ølflaske inn i de små barneføttene, og du blir satt helt ut av spill, sier Margrethe Joys.

Slik var det nemlig for sønnen Johan Herman søndag formiddag.

Svinesti

Da familien hadde rodd ut til svabergene ved Tretteskjæret, ble de møtt av et sørgelig syn. Engangsgriller, ølflasker, ølkorker, sneiper og plastposer dekket den til vanlig så idylliske badeplassen utenfor Nordvik.

— Jeg brukte en god halvtime på å rydde stedet, og da trodde jeg at det meste var plukket opp.

Like etter skjedde imidlertid uhellet. Johan Herman skulle hoppe fra en sten til en annen, og så var det gjort. Den knuste flasketuten, spiss som en kniv, skar seg inn i den vesle foten og lagde et bredt og dypt kutt.

— Det er trist når vi ikke klarer å holde noe som er offentlig i orden. Det er veldig bra at folk er ute og koser seg i det fine været, men behøver man å grise det slik til etter seg? spør Margrethe Joys, og legger til:

— Jeg synes det er synd at grunneiere setter gjerder rundt strandsonene, men man kan kanskje begynne å forstå hvorfor det blir gjort.

Ferien ødelagt

Hun er litt lei seg for at familien ikke får gjøre det de hadde tenkt resten av ferien.

— Vi hadde planer om å gå i fjellet, og Johan Herman hadde gledet seg til å lære å svømme. Nå kan han verken bade eller gå noe særlig.

Så for det meste av tiden sitter Johan Herman på ryggen til mamma eller pappa, eller han hinker rundt på ett ben.

— Det gjorde veldig vondt da jeg tråkket på glasskåret, og jeg silblødde, forklarer Johan Herman og hinker bort til holmen for å vise oss nøyaktig hvor det skjedde.

— Jeg rodde ut igjen til Tretteskjæret etterpå, og snakket til ungdommene som har campet på øyen i helgen. Jeg fortalte hva som hadde skjedd, og at de hadde ødelagt ferien vår, sier Joys.

— Da ble jeg spurt etter bevis, legger hun til. Oppgitt.

FERIEN ØDELAGT: Familein Lund Joys skulle gå i fjellet og kose seg ved sjøen resten av ferien. Nå kan Johan Hrman verken bade eller gå, etter at han kuttet seg på en knust ølflaske i skjærgården.
FOTO: JAN M. LILLEBØ