Åkersangeren lever i området fra Svartehavet, gjennom det sørlige Sibir til Kina. Søndag kveld ble fuglen for første gang funnet i Hordaland. I Norge er den funnet kun ni ganger tidligere, og da oftest på Lista i Vest-Agder.

Blåst feil vei

— Sannsynligvis har fuglen blåst i feil retning. En annen mulighet er at det er noe i veien med navigasjonsevnen, sier hobbyornitolog Ingvar Grastveit til BT.

Sammen med Tor Bjarte Reigstad var han søndag kveld på Austrheim for å ringmerke låvesvaler. I nettet de satte opp forvillet det seg altså en liten åkersanger. Åkersangeren er bare 13 cm lang, og veier 8-13 gram.

Imponerende ferd

— Fuglen er så liten at det hadde gått et par stykker av den i en vanlig konvolutt. Likevel klarer den å fly den lange strekningen fra Svartehavet og hit, til tross for at værforholdene ikke har vært spesielt gode. Det er imponerende, sier Ingvar Grastveit.

Nyheten om det sjeldne fuglefunnet spredte seg raskt søndag kveld. Etter kort tid ankom fire biler fulle av fugleinteresserte. Spørsmålet er nå om fuglen kommer til å greie seg. Grastveit er ikke overbevist om det. Etter å ha ringmerket fuglen, ble den sluppet fri.

Selv synes Ingvar Grastveit det var morsomt å oppdage den sjeldne fuglen. - Men jeg er mer opptatt av de vanlige norske fuglene, sier han.

PÅ AVVEIE: På langt hold kan åkersangeren forveksles med andre, ikke fullt så sjeldne fug-ler. På nært hold er det ikke tvil om at dette er en åkersanger (Acrocephalus agricola), som egentlig skulle ha overvintret på det indiske kontinent.
Foto: Ingvar Grastveit