MARIT HOLM marit.holm@bt.no

Foreldrene og søsknene til fetteren får en samlet erstatning på 50.000 kroner, har Gulating lagmannsrett bestemt.

I kjennelsen er det tatt hensyn til den sterke stigmatiseringen som fetteren har vært utsatt ut siden han ble frifunnet for drapet — men samtidig dømt til å betale foreldrene til Birgitte Tengs erstatning. Fetteren studerer nå i utlandet. Både hjemme i Karmøy, og da han studerte i Bergen, har han følt seg «stemplet» av omgivelsene.

Birgitte Tengs ble funnet drept på et jorde ca 3 km nordvest for Kopervik på Karmøy, lørdag 6.mai 1995. Fetteren til Birgitte Tengs satt varetektsfengslet ett år og fire måneder for det grufulle drapet, og gikk til sak mot Staten for urettmessig straffeforfølging etter at han var blitt frifunnet av lagmannsretten i 1998.

Til BTs nettutgave sier fetterens forsvarer at de er godt fornøyd med kjennelsen. En fullstendig renvaskelse kan den likevel ikke sies å være. Gulating lagmannsrett har nemlig ikke gitt dem medhold i at erstatningen skulle tilkjennes etter Straffeprosesslovens 444. Det er denne bestemmelsen som brukes «dersom det er gjort sannsynlig at han ikke har foretatt den handlingen som var grunnlag for siktelsen». Men retten er også kritisk til politiets etterforskningen av den tragiske drapssaken. Svakheter og uheldige omstendigheter i etterforskningen har satt fetteren i en veldig uheldig situasjon, mener Gulating lagmannsrett.

Foreldrene og søsknene til fetteren får en samlet erstatning på 50.000 kroner, har Gulating lagmannsrett bestemt. Fetteren til Birgitte Tengs satt over ett år varetektsfengslet for det grufulle drapet, og gikk til sak mot Staten for urettmessig straffeforfølging. Les også: Staten vurderer å anke