Vi har Tårnplassen, Ole Bulls plass, Torgallmenningen, Vågsallmenningen, Torget og Musikkpaviljongen — vakre offentlige rom som byens innbyggere og tilreisende kan være stolte av.

Nå er byrådet i ferd med å realisere en over 10 år gammel plan der byens innbyggere skal få Festplassen i sin virkelige form, slik den var før bilene inntok den tidlig på 1960-tallet. Riktignok uten tivoli og sirkus. Men et rom for fleksibilitet og et flerbruk av arrangementer. Der byrommet skal brytes opp fra nåværende form til en flott struktur i hele Byparken. Der vi får bedre flyt og kan fremheve det vakre og den estetiske aksen fra hovedbiblioteket til Den Nationale Scene.

Ekte bergensånd vil jeg kalle det, med sansen for det storslagne i hverdagen.

Det er med stor forundring man tar del i debatten om stengning av Festplassen, der det er fremstående næringslivsledere og politikere i spissen. En skulle tro at denne saken er ny for dagen, men allerede den 04.07.02 går byrådet ut med en pressemelding der de regner med at den første spaden settes i jorden like over nyttår. Høyres Monica Mæland raser og ber byrådet bruke hodet og ikke stenge Festplassen nå. Man skulle tro at dette er et nytt påfunn at den skal stenges nå i sommer. I flere år har jeg og sikkert flere enn meg fulgt denne prosessen med argusøyne, både i pressen og i den politiske saksfremgangen. For min egen del skyldes dette næringsinteresser. I tidligere prospekter, utarbeidet av Arkitektfirmaet Cubus, er det planlagt opprettelse av en café i området, der vi har vist vår interesse. Nå i ettertid er dette blitt uaktuelt å ta del i for vårt firma. Og av den grunn ser jeg meg som en habil innbygger som kjenner saken godt. Høyre vil i dag stoppe den planlagte fremdrift av opparbeidelsen av Festplassen. Byens innbyggere har ventet lenge på at plassen skal bli opparbeidet i sin rette form, og får Høyre sin vilje kan vi risikere å vente i mange år til før det skjer. Samtidig er det forundrende at Bergens Næringsråd går så hardt ut med en protest mot stengning av Festplassen. Om grunnen er at de frykter at omsetningen til de næringsdrivende skal synke, hvis Festplassen nå stenges for godt, er uforståelig for oss mange og vil sette spørsmålstegn ved denne slutningen. En undersøkelse foretatt i 30 tyske byer viser blant annet at det er de byene med dårligst parkeringstilbud som har høyest økning i sentrumshandelen. Det er jo en tankevekker på det som skjedde i 1989 da Torgallmenningen ble stengt for biler. Det var mange protester den gang også, men det har aldri vært så mye folk der, som nå.

Vi har «bilfrie dager» i sentrum. Festplassen er stengt for diverse arrangement flere ganger i året, siste gang i april, da for en lengre periode. Da er det et paradoks at handelsstanden ikke protesterer. Men vi vet jo alle at målet med å stenge Festplassen er å få en bredere aktivitet og tilbud som skal trekke folk til sentrum.

Alle skulle vel ha sett at Klostergarasjen hadde stått ferdig før plassen stenges, men nå har vi jo fått det tredje parkeringsdekket på bygarasjen i rekordfart. Og meg bekjent er det svært god kapasitet på det dekket, det står nesten tomt for biler. Og så får vi jo gratisbussen som et godt tiltak for å bedre folks tilgjengelighet i sentrum.

Det blir for mye skrik og skrål fra dem som vil beholde parkeringsplassene. Man glemmer den gleden å se hva byrådet gjør for byen vår. Skaper trivsel i Byparken, uten biler. Og nå som finansieringen er i orden, til og med uten at det har gått ut over den daglige driften i kommunal sektor, så er det for byens befolkning en stor fordel at arbeidet med fornyelsen av Festplassen begynner nå. Ikke la oss vente i 10 nye år, som vi kan risikere om andre får sine ønsker oppfylt. En takk til byrådet som vil skape trivsel i vår by.

Jan Børge Monsen, daglig leder av Selskapsservice