DEBATT

Av Karin S. Woldseth,

stortingsrepresentant,

familiepolitisk talsmann for Fremskrittspartiet

Spesielt ser det ut til at bidragsmottakere er både sinte og frustrerte over hvor dårlig de kommer ut med den nye ordningen. Bidragsmottakerne hevder at dette er urettferdig og at man får så mye mindre å rutte med.

Vel, det smerter alltid å få redusert inntekten sin, det skjønner jeg, og jeg skjønner også at det er vanskelig fordi det er barn med i bildet. Men jeg kan ikke fri meg tanken om at denne urettferdigheten i alle år har vært på bidragsyter, og at nå endelig kan man se hvor skjevt det har vært. Særlig for de bidragspliktige som har hatt mye samvær med barna sine, og som helt uavhengig av dette har måttet betale fulle bidrag.

Der hvor bidragsmottakeren har fått utvidet barnetrygd, har bidragsyteren måttet låne for å ha samvær, fordi bidraget har vært satt urimelig høyt.

Der hvor bidragsmottakeren har kunnet sabotere samvær, har bidragsyteren betalt i dyre dommer og blitt nektet å se barna sine.

Men det som frustrerer meg mest, er de bidragsmottakere som åpent og med forurettet mine går i mediene med sin sak, og forteller hvor skrekkelig vanskelig ting nå blir. Ja, kanskje må man snu litt på kronen, men dette er altså ikke offentlige penger, det er penger som bidragspliktig nå kan bruke sammen med sine barn. En mor jeg leste om lurte på hvor hun skulle få penger fra til sykler, skiutstyr med mer, nå når hun tapte bortimot 3000 kroner pr. måned. Jeg antar at barna har en far, og foreldre må kunne bli enige seg imellom om hvem som kjøper hva. At bidragspliktige tidligere ikke hadde råd til litt større investeringer er ikke så rart, når bidraget tok en tredjedel av månedslønnen. Nå når fordelingen blir litt mer rettferdig så gir det bidragspliktige en mulighet han ikke tidligere hadde, nemlig å få lov å være far både i tid, og også ved å kunne bidra til gaver, som kommer av giverglede og ikke bidragsplikt.

Hvis noen blir provosert av de nye bidragsreglene, vel så blir jeg provosert av kravmentaliteten. Glem ikke at barna og barns rett til en trygg oppvekst sammen med begge sine foreldre er det viktigste. Og om man da må kjøpe brukt sykkel eller må spare til skiutstyr, så lærer ungene noe av det også.