Felles for nesten alle, er at de har utnyttet dårlige kontrollrutiner, og at de har fått holde på over et lengre tidsrom. I retten blir de også vist velvilje. Bare i et fåtall av sakene BT har gått igjennom, har den tiltalte blitt dømt til ubetinget fengsel.

Tok fra bofellesskap

Styreren på et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede i Bergen måtte i fjor høst gå fra stillingen etter at det ble avdekket underslag fra beboernes felleskasse. Styreren innrømmet underslag av 10.000 kroner. Underslaget ble avdekket ved bydelsadministrasjonens årlige kontroll av bofellesskapets husholdningskasse. Kvinnen har betalt tilbake pengene og sa selv opp stillingen sin.

Stjal fra trygden

Den 34 år gamle kvinnen var ansatt på et trygdekontor i Bergen og overførte jevnlig penger til sin egen konto for å få penger til sitt private forbruk. For å dekke svindelen, registrerte hun utbetalingene på andre medlemmer i Folketrygden. Totalt beløp svindelen seg til 131.000 kroner, som hun fordelte på 17 forskjellige personnumre. Underslaget fant sted i perioden juni 1998 til januar 2002.

Utnyttet stillinger

Bergenseren var markedssjef både i et bilfirma og et idrettslag. Det utnyttet han til å underslå store pengebeløp. Underslagene pågikk i syv år, fra 1992 til 1999. Gjentatte ganger puttet markedssjefen deler av kontantoppgjør for dyre personbiler rett i egen lomme. I idrettslaget han var ansatt i trikset han med regnskapet, og utarbeidet fiktive fakturaer på til sammen 150.000 kroner.

Husker ikke svindel

En kvinnelig regnskapsmedarbeider ble i 2001 tatt for underslag av nesten 700.000 kroner. Etter at hun ble avskjediget for underslag fra en bedrift, fikk hun jobb i et vikarbyrå som leide henne ut til et annet selskap. Her fortsatte hun å underslå. Kvinnen brøt seg inn i bedriftens datasystem, og manipulerte regnskapsdata slik at underslaget ikke skulle bli oppdaget. Selv husker hun ikke dette.

Tok busspengene

I nesten ett år unnlot den 36 år gamle bussjåføren å levere inn billettoppgjørene, på over 203.000 kroner. Busselskapet HSD merket ingenting. Underslaget ble oppdaget i 1999 ved en tilfeldighet, i forbindelse med en inkassosak. Da mannen ble konfrontert med at pengene ikke var innbetalt til selskapet, la han kortene på bordet. Retten mente samfunnstjeneste var tilstrekkelig.

Lot banken betale

En 46 år gammel, tidligere betrodd kvinnelig medarbeider i DnB ble i 2000 dømt til et års fengsel for å ha svindlet banken for ca. 870.000 kroner. Den 46 år gamle familiekvinnen hadde vært ansatt i banken i over tjue år da hun begynte å forsyne seg. Pengene brukte kvinnen blant annet til å betale lån, en ferieturer for hele familien, og til å pusse opp boligen.